Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Εύβοια

22 Φεβρουαρίου 2022

Τη δημιουργία ενός κέντρου για το «πράσινο» σινεμά και τις ταινίες που έχουν ως επίκεντρο την κλιματική κρίση με έδρα την Εύβοια ανακοίνωσε χθες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το «Εύβοια Film Project» θα ξεκινήσει την πιλοτική του λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, με στόχο να καθιερωθεί στην περιοχή που επλήγη βαρύτατα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Στον πυρήνα της νέας δράσης βρίσκεται η έμπρακτη πολιτισμική αναγέννηση της Εύβοιας. Το φιλόδοξο πρότζεκτ θέλει να αποτελέσει έναν κινηματογραφικό πόλο διεθνούς ενδιαφέροντος με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα προσελκύσει κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από τον χώρο του Green Cinema. Με άλλα λόγια, στο Film Project θα λειτουργεί μια αγορά που θα φέρνει σε επαφή δημιουργούς ταινιών, ντοκιμαντέρ, new media με παραγωγούς και θα γίνονται παρουσιάσεις νέων σεναρίων, θα διοργανώνονται εργαστήρια και masterclasses με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, και θα προβάλλονται ταινίες αφύπνισης με θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, το φεστιβάλ θα συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χαλκίδας, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου των Ψαχνών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Η δράση περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΥΠΠΟΑ για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η χρηματοδότηση της δράσης θεωρείται για φέτος εξασφαλισμένη (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος του προϋπολογισμού) και υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρότζεκτ θα καταστεί βιώσιμο και για τα επόμενα χρόνια. To ΦΚΘ έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό αφιερωμένο σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη και δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλος τόπος. Η δράση θα είναι ταυτόχρονα μια υπόμνηση της καταστροφής, αλλά και μια ένδειξη θετικής αλλαγής. Πέραν των άλλων, θα στρέφει συνεχώς το βλέμμα μας στην πορεία αναγέννησης της Εύβοιας.


[There are no radio stations in the database]