«Ψυχρή» υποδοχή του Κρεμλίνου στην πρόταση για συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

21 Φεβρουαρίου 2022

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση του Ελιζέ ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν μετά από σχετική πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν

Συμφωνήθηκε δε να ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, τονίζοντας πως η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, πριν από λίγο το Κρεμλίνο ανακοίνωνε σήμερα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλες την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Με τη σειρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



[There are no radio stations in the database]