Πλεύρης: Αρση μέτρων έως τέλη Μαρτίου για τους εμβολιασμένους – Ιδιώτες γιατροί και στο ΕΣΥ

21 Φεβρουαρίου 2022

Eως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί όλα τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους επανέλαβε σε συνέντευξή του, ο κ. Πλεύρης τονίζοντας πάντως ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις που θα συνεχίσουν να ισχύουν. Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμη σε αυτήν την κουβέντα, θα παραμείνουν τα μέτρα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής τους την 1η Απριλίου. Δύο είναι τα σενάρια: ή θα αποτελεί τυπικό προσόν ο εμβολιασμός και επομένως δεν θα μπορεί να παραμείνει στο ΕΣΥ ή θα επεκταθεί η αναστολή σύμβασης για όσο κρατήσει η πανδημία».

«Η εισήγηση η δική μου, ασχέτως με την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός να αποτελεί τυπικό προσόν και επομένως όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ», επεσήμανε ο Υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για επιλογή που βάζει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και την κοινωνία «και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι δεν μπορεί να μπουν στην κανονικότητα όπως μπαίνουν οι εμβολιασμένοι»

Νέα σχέση ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι επανεξετάζονται συνολικά οι σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς. «Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα την δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται». 

Διευκρίνισε πάντως πως δεν εξετάζεται απελευθέρωση των σχέσεων: «αυτό που εξετάζουμε είναι να λειτουργήσουν και απογευματινά χειρουργεία που σήμερα δεν λειτουργούν και να έχουν τέτοια ευχέρεια και με όρους και ιδιωτικούς, δηλαδή με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξήσει το εισόδημα του ιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού».


[There are no radio stations in the database]