ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για τη ρύθμιση των κορωνοχρεών

21 Φεβρουαρίου 2022

Τέλος χρόνου για την ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 72 δόσεις. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκπνέει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και οι οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα. Τελειώνει, δηλαδή, η περίοδος αναστολής των μέτρων και «ξεπαγώνει» η διαδικασία κατάσχεσης εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Η αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Οι δόσεις

Να σημειωθεί εδώ ότι έως τις 28/2 οι ενταχθέντες θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση της ρύθμισης, ακόμη κι αν έκαναν την αίτηση εντός του Φεβρουαρίου. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ. Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο δόσεις.

Ελπίδα για αύξηση αιτήσεων

Το ενδιαφέρον έως την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περιορισμένο, καθώς μόλις 31.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση. Ωστόσο τα αρμόδια στελέχη προσδοκούν την τελευταία στιγμή σημαντική αύξηση των αιτήσεων.

Βάσει των πρόσφατων στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέρχονται σε 2,15 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, 767.645 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ από τη μη καταβολή εισφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες περίπου 300.000 επιχειρήσεις οφείλουν 450 εκατ. ευρώ.

Στη ρύθμιση οφειλών δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν την βεβαίωση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών καθώς και τον έλεγχο δηλωθέντων-καταβληθέντων ποσών από τους εργοδότες.

Αυτοτελής παρακολούθηση

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.

Κατ’ εξαίρεση, εάν οι οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το αναφερόμενο επιτόκιο. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.


[There are no radio stations in the database]