«Χτίζονται» από την αρχή οι λέσχες φιλάθλων

18 Φεβρουαρίου 2022

Λεπτομέρειες απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το παζλ μέτρων της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα στη σκιά της άγριας δολοφονίας του Αλκη Καμπανού. Μια βασική τομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία νέας πλατφόρμας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας θα χτιστούν ουσιαστικά από την αρχή οι σύνδεσμοι όλων των ομάδων πανελλαδικά. Η πλατφόρμα που σχεδιάζεται θα είναι μία και ενιαία για όλη τη χώρα και εκεί θα εισέρχεται όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος κάποιου συνδέσμου ανά την Ελλάδα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, που σημαίνει να μην έχει τελεσιδικήσει απόφαση εις βάρος του. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οι σεσημασμένοι χούλιγκαν.

Παράλληλα, οι λίστες με τα μέλη θα είναι υπό την αποκλειστική διαχείριση των ομάδων στις οποίες ανήκουν, που σημαίνει πως οι διοικήσεις θα είναι, κατά μία έννοια, υπεύθυνες για τα μέλη τους. Στον σχεδιασμό, άλλωστε, προβλέπεται οι οργανωμένοι οπαδοί να πηγαίνουν μόνο με εισιτήρια διαρκείας, κάτι που θα κάνει την ταυτοποίηση πιο εύκολη. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε το περίγραμμα, λέγοντας πως «θα κάνουμε παρεμβάσεις στις θύρες των οργανωμένων οπαδών» και ότι θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας στις λέσχες των φιλάθλων που «σήμερα λειτουργούν ανεξέλεγκτα», ενώ αναφέρθηκε και στις διοικήσεις των ομάδων, λέγοντας πως δεν είναι αμέτοχες σε αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χωρίς αναστολή

Ο δεύτερος άξονας που θα αλλάξει, μετά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ήταν η δολοφονία του 19χρονου, είναι η τροποποίηση του ποινικού πλαισίου, προς αυστηρότερη βεβαίως κατεύθυνση.

Δύο είναι τα σκέλη που έχει στο συρτάρι του το υπουργείο: Πρώτον, το θέμα των αναστολών όπως φαίνεται θα πάψει να ισχύει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε φαινόμενο οπαδικής βίας, όποια ποινή επιβάλλεται θα εκτελείται. Δεύτερον, σχεδιάζεται η αυστηροποίηση στο θέμα των αναβολών. Αν ζητήσει δηλαδή και λάβει κάποιος κατηγορούμενος αναβολή, τότε αυτή θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η παρουσία σε αστυνομικό τμήμα. Εξετάζεται ακόμα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή το χρηματικό πρόστιμο. Γίνεται κατανοητό πως η όλη φιλοσοφία είναι η αυστηροποίηση σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ώστε ο κλοιός να γίνει πολύ πιο στενός για πάσης φύσεως παραβατική συμπεριφορά.

Παντού κάμερες

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει και τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, κάτι που έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε έγινε πράξη εν συνόλω. Τέλος, η Αστυνομία θα έρθει στα παραπάνω ως «φορέας-τρέιλερ», υλοποιώντας τα όσα εξαγγελθούν. Όπως έχει διαφανεί, άλλωστε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα επεμβαίνει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν για την τήρηση της νομιμότητας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν όπως προειπώθηκε την επόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να είναι στη λογική που ανέφερε και ο πρωθυπουργός όταν είπε πως «εάν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ». Η βούληση, άλλωστε, είναι να σπάσουν αυγά και να αισθανθεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων πως υπάρχουν απόδοση δικαιοσύνης και γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν την τραγική δολοφονία του Άλκη.


[There are no radio stations in the database]