Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης του Ν. Αναστασιάδη με τον Μ. Σχοινά

18 Φεβρουαρίου 2022

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, θα έχει τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κ. Σχοινά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας, καθώς και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει καταθέσει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλεί η άτεγκτη τουρκική στάση. Θα συζητήσει, ακόμη, τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία, καθώς και την υλοποίηση του Σχεδίου “Κύπρος-το Αύριο” μέσω του οποίου θα αντληθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως επισημαίνει, σε γραπτή δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, βασική παράμετρος των συζητήσεων του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Σχοινά θα είναι το μεταναστευτικό, το οποίο για την κυπριακή κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, καθώς η Κύπρος αποτελεί τη χώρα της ΕΕ που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες, σε αναλογία πληθυσμού.

Ο κ. Ιωσήφ προσθέτει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογραμμίσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτούντων ασύλου αφορά σε πρόσωπα τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των Κατεχομένων. Για αυτό και απαιτείται αναθεώρηση των παραμέτρων της συνεργασίας με την ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, με περισσότερη εμπλοκή και ανάληψη ευθύνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


[There are no radio stations in the database]