Ο Α. Τσίπρας και τα 1000 ευρώ απέναντι στα “μεγάλα εισοδήματα”

17 Φεβρουαρίου 2022

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει περιοδείες σε κεντρικές αγορές αλλά και αγροτικές περιοχές. Σχεδόν εναλλάξ. Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αργολίδα, χθες πήγε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ( διατασικό καθώς τον συνόδευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος της Ομπρέλας αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης των προεδρικών) ενώ η επόμενη επίσκεψή του, προγραμματίζεται στη Λάρισα. 

Ως εδώ, καμια έκπληξη. Οι περιοδείες του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του και με δεδομένη την προεκλογική περιρρέουσα καμία απορία δεν προκαλεί. Ήταν προαποφασισμένες εξάλλου οι επισκέψεις ανα την Επικράτεια, στο πλαίσιο της “πορείας προς το λαό”. 

Ούτε οι περιγραφές του ίδιου της καθημερινότητας και των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και την κοινωνία, με τα πιο ζοφερά χρώματα, είναι κάτι το περίεργο και εντυπωσιακό: Διαχειριστή της συμφοράς εφ όλων των κρίσιμων ζητημάτων έχει χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό, καλώντας τον δις τη μέρα να αποχωρήσει και να προκηρύξει εκλογές. 

Άλλο το εισόδημα των 1000 ευρώ άλλο τα υψηλά εισοδήματα

Φαίνεται ωστόσο καθαρά πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να αλλάξει οικονομικό τροπάρι και κοινό στο οποίο απευθύνεται εν όψει των εκλογών ( όποτε κι αν γίνουν): Το βλέμμα του δεν είναι πλέον στραμμένο αποκλειστικά στους “εξαθλιωμένους” οικονομικά. Η περιβόητη μεσαία τάξη στην οποία επενδύει για την ολική επαναφορά του κόμματός του, έχει μπει στο μικροσκόπιο του επιτελείου του. 

Από τον ΣΚΑΙ όπου παραχώρησε συνέντευξη τις προάλλες διαμήνυσε με διάθεση αυτοκριτική, αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησής του ότι “επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα” με φόρους τη λεγόμενη μεσαία τάξη, επειδή έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια. 

Χθες από την αγορά της Νίκαιας , έκανε ένα επιπλέον βήμα περιγράφοντας με νούμερα πια πώς προσδιορίζει ο ίδιος τα “χαμηλά εισοδήματα” που χρήζουν στήριξης ελέω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τα 1000 ευρώ. 

Επ αυτού είπε χαρακτηριστικά : “Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 η 600 ευρώ να βγάλεις το μήνα και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας”. 

Κατά τα λοιπά, παραμένει ως επωδός η μομφή προς την Κυβέρνηση ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης και πως είναι “επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να μην στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται”. 

Επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε συγκεκριμένα μέτρα:

-Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια.

– Πάγωμα στα τιμολόγια της ΔΕΗ

– Αύξηση κατώτατου μισθού.


[There are no radio stations in the database]