Κ. Μητσοτάκης προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις με την Τουρκία

15 Φεβρουαρίου 2022

Με την επισήμανση ότι οι κινήσεις της χώρας με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων αεροσκαφών Rafale αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη και εδραιώνουν τις ισχυρές συμμαχίες της Πατρίδας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στη Βουλή και στη συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε σαφέστατα μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως δε χωρούν ίσες αποστάσεις. 

“Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά κάποιοι προσπάθησαν να παραχαράξουν το διεθνές δίκαιο και τη γεωγραφία. Για αυτό και πήραν άμεση απάντηση από όλους. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο, υπό τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η Δύση… Όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. Μέσα στο ίδιο το πλαίσιο υπάρχει μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός απειλείται από έναν άλλον… Εδώ δε χωρούν πια ίσες αποστάσεις”, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Μιλάμε για μία αμυντική πολιτική με πολιτικό περιεχόμενο. Οι φρεγάτες Μπελαρά θα ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου. Με το τελευταίο καύχημα της ναυπηγικής, η επιφάνεια των θαλασσών μας θωρακίζεται απόλυτα.

Οι επιλογές μας συνδέονται με την προμήθεια τορπιλών. Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν τέσσερα νέα πλοία μικρότερης επιφάνειας. Πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, είναι υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Οι φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς. Και χάρη στις προσπάθειές μας οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικές. Είναι αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτυχή του προγράμματος απαντά στην ασφάλεια της πατρίδας μας.

“Δίνει στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή στην περιοχή μας. Και δεν ξεφεύγει από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία. Η προσθήκη έξι ακόμα Rafale κάνει ποιοτική διαφορά. Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο σύγχρονα Rafale. Δίνουν στη χώρα πλεονέκτημα απέναντι σε όσους σκέφτονται να επιβουλεύονται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Οι Ένοπλές Δυνάμεις δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας. Και η απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών επιδομάτων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι βήμα που θα έχει και συνέχεια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Γύρω από το κόστος και το πλαίσιο ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Η χώρα εξασφάλισε τα Rafale φθηνότερα από την αρχική τους τιμή. Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση των συμβάσεων. Και μου έκανε εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε “ναι” στις Μπελαρά, λέτε “όχι” στα Rafale για να καταλήξουμε, τελικά στο “παρών”. Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι υπεύθυνη στάση. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δυνάμεις. Τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Όσα υποδέχθηκε θετικά ο ελληνικός λαός. Επιμένετε κ. Τσίπρα οτι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός; Για την παράταξή μας είναι ο υπέρτατος σκοπός”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη

Με το βλέμμα στην πραγματική οικονομία και την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε και εδώ σαφή μηνύματα.

“Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη. Η πολιτική της ελάφρυνσης από τους φόρους θα συνεχιστεί. Αλλά δε θα επιτρέψω κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Δε θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται σταθερά. Κάθε μέτρο θα είναι στοχευμένο, για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα”, τόνισε.  


[There are no radio stations in the database]