Τσίπρας: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν για κυβέρνηση συνεργασίας

14 Φεβρουαρίου 2022

Δυνατότητα ψηφοφορίας στα μέλη του κόμματος για την επικύρωση ενδεχόμενης απόφασης συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεσμευόμαστε ότι στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα μπούμε σε κάποια κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή αλλά η βάση, τα μέλη του κόμματος» είπε. Ερωτηθείς δε από τους δημοσιογράφους εάν θα ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «βεβαίως και θα γίνει ψηφοφορία όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Παράλληλα χαρακτήρισε καινοτομία τη δυνατότητα που θα δίνεται στα μέλη να αποφασίζουν την συλλογική ηγεσία του κόμματος και όχι μόνο τον πρόεδρο.

Διαχειριστική ανεπάρκεια για την ακρίβεια

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση και διαχειριστική ανεπάρκεια στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα. «Υπάρχει ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Δεν έβλεπαν οι άνθρωποι ότι έρχεται η ακρίβεια…» είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι η ακρίβεια είναι μεν ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο, όμως, στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί «εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος». «Η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι ερχόταν ένα τσουνάμι με διαστάσεις μονιμότητας και όχι προσωρινότητας» σημείωσε. Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών προκαλούν «υπαρξιακό πρόβλημα» για πολλούς συμπολίτες μας, επαγγελματίες και αγρότες που βλέπουν  λογαριασμός 2.000 ευρώ και 1.500 ευρώ.

Άστοχη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άκαιρη» και «άστοχη» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι αυτή η απόφαση είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα έχει από τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.  «Εμείς δεν θα κάναμε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μέσω ενεργειακής κρίσης» τόνισε και προανήγγειλε ότι η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» στην λειτουργία της αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία. «Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο, θα υπάρξει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική και θα δοθεί εντολή για ελέγχους» ανέφερε.

Γιατί πρέπει να μειωθεί τώρα ο ΕΦΚ και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η στήριξη στα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με το κύμα ακρίβειας.  Σημείωσε ότι 18 χώρες στην Ε.Ε. έχουν ήδη μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ και στο μέτωπο του κατώτατου μισθού το σύνολο των κρατών – μελών με εξαίρεση την Ελλάδα και την Εσθονία έχουν επιλέξει αύξηση μεγαλύτερη του 2%. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για την έκρηξη ακρίβειας στη χώρα.

«Γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή της βενζίνης (πχ 1,35 ευρώ στην Κύπρο αντί για 1,85 ευρώ στην Ελλάδα) ενώ οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι; Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση σε αυτό; Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμίζεται, το κράτος δεν παρεμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.  «Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, ειδικά με την πανδημία, που αποδεικνύουν ότι αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες» πρόσθεσε.

«Διαχειριστής της συμφοράς» ο κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι έχει αδυναμία να διαχειριστεί κρίσεις. Είναι διαχειριστής της συμφοράς» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε εκλογές «για να μπει φρένο σε αυτή τη συμφορά». Πρόσθεσε δε ότι σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας ενώ και στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ έκανε εκλογές με μαζική συμμετοχή τον Δεκέμβριο.

Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, όχι το ΚΙΝΑΛ

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό μέτωπο που υπάρχει είναι «ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του». «Δεν έχουμε άλλο αντίπαλο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές διαφορές με το ΚΙΝΑΛ αλλά δεν τον θεωρεί αντίπαλο όπως επίσης δεν θεωρεί αντίπαλο ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Κληθείς να τοποθετηθεί επί των μετεκλογικών κομματικών συνεργασιών ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η  βασική διαχωριστική γραμμή είναι «ανάμεσα σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμισή τους και σε αυτή που λέει ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος». Προέβλεψε επίσης ότι μετά τις εκλογές εκ των πραγμάτων «η κάθε ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει στο πως θα κυβερνηθεί η χώρα» και πρόσθεσε πως όταν φτάσει εκείνη η ώρα «δεν μπορούν να υπάρχουν ίσες αποστάσεις».

Θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, όχι στο γήπεδο του αντιπάλου

Ακόμη άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την αύξηση των μετακλητών σε 3.300 αλλά και για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ που προβλέπει μισθούς 8.000 ευρώ σε διορισμένους με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές. «Δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο με τον αντίπαλο. Εμείς θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, των μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας» είπε και πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το θέμα. Ωστόσο σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικό και βαθιά δημοκρατικό κόμμα και θα ακούγονται όλες οι απόψεις. «Στη ΝΔ είναι χειροκροτητές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πνίγει τις διαφωνίες» ανέφερε και κατήγγειλε απόπειρα στοχοποίησης του κ. Πολάκη. «Ο κ. Πολάκης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη διαδρομή και τις απόψεις του. Δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι θα πρέπει να αφήσουμε «όλα τα λουλούδια ανθίσουν».

Πρόσκληση σε Μητσοτάκη για κοινή συνέντευξη

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ να πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ίδιο. «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να έρθει εδώ στον σταθμό σας να κουβεντιάσουμε» δήλωσε.

ΠΗΓΗ:https://www.naftemporiki.gr/story/1831989/tsipras-ta-meli-tou-syriza-tha-apofasisoun-gia-kubernisi-sunergasias


[There are no radio stations in the database]