Νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Δήμο Αθηναίων

10 Φεβρουαρίου 2022

Αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων και μείωση του κόστους διαχείρισης για τον Δήμο Αθηναίων αναμένεται να φέρει ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελαιώνα. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό ύψους 13.766.226 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2022. O ΣΜΑ είχε κατοχυρωθεί ως χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο είχε «κολλήσει» για χρόνια λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Στον νέο ΣΜΑ στον Ελαιώνα, που χτίζεται στο σημείο που λειτουργούσε ένας μικρός σταθμός μεταφόρτωσης, θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ συλλογής στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν σύμμεικτα απορρίμματα από τις γειτονιές. Κάθε φορά που ένα κοντέινερ θα γεμίζει, θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Ετσι αποφεύγεται η «επίσκεψη» στον ΧΥΤΥ εκατοντάδων απορριμματοφόρων, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης μονάδες συμπίεσης απορριμμάτων, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των προς μεταφορά σκουπιδιών. Επίσης, στον νέο ΣΜΑ θα μεταφέρονται και όλα τα ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, κρεβάτια, έπιπλα) που συλλέγουν οι υπηρεσίες του δήμου, όπου θα τεμαχίζονται και θα μετατρέπονται σε πριονίδι, προκειμένου να αξιοποιηθεί το υπόλειμμα. Περίπου 35 τόνους πράσινα απορρίμματα (κλαδιά, φύλλα, κορμούς) την ημέρα θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται το μηχάνημα τεμαχισμού που θα εγκατασταθεί στον χώρο, έτσι ώστε στη συνέχεια το υλικό να μεταφέρεται έτοιμο για κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) στη Φυλή.

Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθούν σημεία στάθμευσης κοντέινερ και άλλων οχημάτων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΣΜΑ. Ο Σταθμός θα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των απορριμμάτων που φθάνουν στον χώρο και ζύγισής τους, έτσι ώστε ο Δήμος Αθηναίων να έχει κάθε στιγμή σαφή εικόνα των αναγκών για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης. Εντός της εγκατάστασης θα λειτουργεί επίσης συνεργείο για τα απορριμματοφόρα, πλυντήριο ώστε να καθαρίζονται άμεσα, ενώ θα υπάρχει και πρατήριο καυσίμων ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότερη δυνατή λειτουργία του στόλου. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Αβραμίδης αναφέρει στην «Κ» ότι πρόκειται για ένα έργο «που θα νοικοκυρέψει το σύστημα αποκομιδής και άρα θα βελτιώσει πολύ την απόδοσή του».

 Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, «ο νέος ΣΜΑ είναι ένα έργο που ίσως οι Αθηναίοι δεν θα συναντήσουν μπροστά τους, ωστόσο τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας».

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/society/561711274/neos-stathmos-metafortosis-aporrimmaton-ston-dimo-athinaion/


[There are no radio stations in the database]