Θεωρείο: Νέα «ομάδα κρούσης»
10 Φεβρουαρίου 2022
Το τελευταίο διάστημα ο γραμματέας της Ν.Δ. Π. Μαρινάκης έχει εντείνει τις περιοδείες του, κάνοντας τουλάχιστον δύο ανά εβδομάδα. Σε κάθε περιοχή που επισκέπτεται το πρόγραμμα είναι στάνταρ, καθώς περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη της Ν.Δ. και την τοπική κοινωνία: αστυνομικά τμήματα, κέντρα υγείας, φορείς, αγορά. Το διαφορετικό είναι πως οι συναντήσεις δεν είναι «στον αέρα». Ο Μαρινάκης σημειώνει αυτά που του λένε και ως σύνδεσμος κόμματος – Μαξίμου μεταφέρει τα θέματα στον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη, ο οποίος έχει φτιάξει, όπως μαθαίνω, «ομάδα κρούσης» με σκοπό τη λύση των θεμάτων. Ενδιαφέρον από κάθε άποψη.
«Αντι-ΠΑΣΟΚ»
Αρκετοί βουλευτές μού είπαν πως πριν από μερικές μέρες τούς ζητήθηκε «άνωθεν» να μην αφήνουν να πέφτει κάτω τίποτα που έχει σχέση με το ΚΙΝΑΛ και να ασκούν σκληρή κριτική, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις τους όσο και σα προσωπικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κεντρική γραμμή, όπως φάνηκε και σε αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου σε πρόσφατη συνέντευξή του, είναι πως το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν έχει και το καλύτερο… πολιτικό φορτίο. Στην κυβέρνηση θα σκέφτηκαν πως από τη στιγμή που στη Χαρ. Τρικούπη το πάνε «αντιδεξιά», θα απαντήσουν και αυτοί με αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο. Τα «αντί» είναι πάντα μια ασφαλής πολιτική συνταγή.
Μήνυμα Λοβέρδου – Καϊλή
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Την αρχή της κριτικής στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έκανε πριν από λίγες μέρες η Εύα Καϊλή, λέγοντας πως δεν της αρέσουν οι ίσες αποστάσεις που κράτησε η Χαρ. Τρικούπη με επίκεντρο τον Πολάκη. Η ευρωβουλευτής έστρωσε τον δρόμο στο βαρύ πυροβολικό, τον Ανδ. Λοβέρδο, ο οποίος άσκησε ακόμα σφοδρότερη κριτική χαρακτηρίζοντας «θλιβερές» τις ίσες αποστάσεις. Η λέξη «θλιβερός» είναι βαριά. Και όπως έλεγαν έμπειροι παρατηρητές, ήρθε νωρίτερα από όσο περίμεναν. Θα πρόσθετα πως το δίδυμο Λοβέρδος – Καϊλή έστειλε ένα πρώιμο μήνυμα στον Ανδρουλάκη: Πρόσεξε, δεν είσαι μόνος σου.
Στήριξη
Η επίσκεψη, σήμερα, του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ εντάσσεται, όπως σας έχω ξαναπεί, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής που έχει στο επίκεντρο τη γειτονιά μας. Ο Μητσοτάκης θέλει με τις προσωπικές επισκέψεις να οικοδομήσει σχέσεις με τους γείτονες, ειδικά με αυτούς που είναι ήδη πιο φίλα προσκείμενοι στη χώρα. Θυμίζω ότι ο Κροάτης πρωθυπουργός Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2020 τον Εβρο, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και είχε δηλώσει πως «ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση».