Η δέσμευση Μητσοτάκη στους γονείς του Άλκη

10 Φεβρουαρίου 2022

Λιγότερα λόγια περισσότερη αποτελεσματικότητα και καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, οι αρχές προχώρησαν με μεθοδικότητα στην σύλληψη των δολοφόνων του Άλκη Καμπανού. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί ακολουθώντας ρητά την εντολή που έδωσε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός για λιγότερα λόγια και περισσότερη αποτελεσματικότητα, ετοιμάζουν την θωράκιση του θεσμικού πλαισίου για την οπαδική βία.

Ωστόσο, εκείνο που σημειώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου είναι πως νόμοι υπάρχουν και θα αυστηροποιηθούν με το νέο νομοσχέδιο, ωστόσο το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους, ένα πρόβλημα που υπήρχε στο παρελθόν.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έδωσε στους γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου, με τους οποίους επικοινώνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τέλους και οι υπαίτιοι της άνανδρης δολοφονίας θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ υποσχέθηκε πως ο Άλκης θα είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δημοσιοποιήσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Δευτέρα με την οικογένεια του 19χρονου, ωστόσο έγινε γνωστή από την μητέρα του Άλκη σε δηλώσεις που έκανε στο Star. “Είναι και αυτός πατέρας και νιώθει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός που ενημερώνεται συνεχώς από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, έχει ζητήσει να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες προκειμένου το νομοσχέδιο για την οπαδική βία να κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Τα τρία πρόσωπα που χειρίζονται την υπόθεση

Τρεις υπουργοί έχουν αναλάβει το βάρος της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου για την οπαδική βία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με FIFA και UEFA με αντικείμενο την συνδρομή των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών σε τεχνικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην πάταξη του φαινομένου. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Γενεύη, αλλά όπως τόνιζαν από το Μαξίμου οι επαφές που έγιναν στην Ελβετία δεν είχαν σχέση με το επίμαχο ζήτημα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που συνεχίζεται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι συνελήφθησαν οι δολοφόνοι του Άλκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ενώ προχώρησε στο κλείσιμο παράνομων συνδέσμων μετά από εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα και οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Κώστας Τσιάρας έχει αναλάβει να κλείσει όλα τα “παράθυρα” που υπάρχουν στους νόμους που ήδη υπάρχουν προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιούν όσοι κατηγορούνται για επεισόδια που γίνονται τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Τι θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο

Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που συνομιλεί καθημερινά και με τους τρεις συναρμόδιους υπουργού θα φέρει το νομοσχέδιο για την οπαδική βία στη βουλή. Στόχος είναι η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και των όρων λειτουργίας στις λέσχες φιλάθλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΠΑΕ πλέον θα έχουν την ευθύνη να “επιτηρούν” τα μέλη των συνδέσμων τα οποία θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για οπαδική βία. Επίσης θα τηρείται μητρώο των μελών, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία τους όπως και του υπευθύνου της λέσχης φιλάθλων.

Σε όλα τα γήπεδα θα ελεγχθεί εκ νέου η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης το οποίο είναι υποχρεωτικό, όπως και στην κάρτα φιλάθλου να αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία του ατόμου που βρίσκεται στο γήπεδο καθώς έχει παρατηρηθεί πως δεν γίνεται κανέναν έλεγχος για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι λέσχες φιλάθλων να είναι χώροι που θα υπάρχουν αφίσες, αυτόγραφα, μπάλες και λάβαρα και όχι ρόπαλα, μαχαίρια, κοντάρια και σιδερογροθιές.


[There are no radio stations in the database]