΄Ερχονται νέα μέτρα για την ακρίβεια: Στο τραπέζι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις αντί για μειώσεις έμμεσων φόρων

7 Φεβρουαρίου 2022

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ανακοινώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά αναμένεται να κινηθεί στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο –δηλαδή από τα 0,14 ευρώ κατά μέσο όρο η κιλοβατώρα στα 0,13 ευρώ δηλαδή από τα 42 ευρώ μέγιστη ενίσχυση στα 39 ευρώ- ενώ θα επιδιωχθεί να αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, από το 50% ακόμη και στο 75%.

Μένει να φανεί όμως αν αυτό θα συμβεί από τον Φεβρουάριο ή θα χρειαστεί ένας μήνας υπομονή. Στην κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζουν ότι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, το πακέτο επιδοτήσεων για την ενέργεια δεν αρκεί. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου –κάτι που ήδη αποτυπώθηκε στην αντλία- ενώ οι πιέσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων για μειώσεις στην έμμεση φορολογία αυξάνονται. Το οικονομικό επιτελείο έχει κοστολογήσει όλα τα μέτρα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο δημοσιονομικός χώρος για “γενναίες” μειώσεις στην έμμεση φορολογία που θα έκαναν τη διαφορά δεν υπάρχει, θα αναζητηθούν “έξυπνες” παρεμβάσεις με άμεσο αποτέλεσμα. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι οι στοχευμένες μειώσεις στον ΦΠΑ των τροφίμων αλλά και άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις στις πιο ευπαθείς ομάδες προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί που πλήττονται περισσότερο από το κύμα ακρίβειας.

Οι μειώσεις του ΦΠΑ, έχουν σοβαρά μειονεκτήματα ως μέτρο στήριξης, καθώς ειδικά σε προϊόντα όπως είναι τα τρόφιμα, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το όφελος θα φτάσει στη λιανική και ότι δεν σταματήσει στο… τιμολόγιο χονδρικής (κάτι που σημαίνει ότι το όφελος θα το καρπωθεί ο έμπορος).

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα αισθανθούν να πιέζονται οι πωλήσεις τους εξαιτίας των υψηλών τιμών. Όσον αφορά στα καύσιμα οι τιμές των οποίων επίσης έχουν πάρει “φωτιά”, η όποια παρέμβαση είτε στον ειδικό φόρο είτε στον ΦΠΑ θα πέρναγε αμέσως στην τιμή της αντλίας αλλά το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο κάτι που σημαίνει ότι χώρα θα άνοιγε “μέτωπο” και με τους δανειστές αλλά και με τις αγορές σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν.


[There are no radio stations in the database]