Συρία: Τζιχαντιστές σε καταυλισμούς του χωριού Ατμέχ

4 Φεβρουαρίου 2022

Η περιοχή του χωριού Ατμέχ, γνωστή στο παρελθόν ως επίκεντρο διασυνοριακού λαθρεμπορίου με την Τουρκία στην ξεχασμένη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έχει αυξήσει τον πληθυσμό της, με γιγάντια προσφυγικά στρατόπεδα να δημιουργούνται για να στεγάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από άλλες εμπόλεμες ζώνες της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός τζιχαντιστών κρύβεται μεταξύ των προσφύγων στους καταυλισμούς.

Η επαρχία Ιντλίμπ φιλοξενεί πολλές βίαιες ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, γνωστή παλαιότερα ως Μέτωπο Νούσρα, που υπήρξε κάποτε προσκείμενη στην Αλ Κάιντα. Συριακές κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από ιρανικά και ρωσικά όπλα, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την οργάνωση. Αλλη σημαντική ισλαμική οργάνωση στην Ιντλίμπ είναι και η Χουράς αλ Ντιν, παράρτημα της Αλ Κάιντα και εγκεκριμένη από τον ηγέτη της, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Η Χουράς αλ Ντιν εμφανίστηκε στις αρχές του 2018, μετά την απόσχιση πτέρυγας του Μετώπου Νούσρα, το οποίο είχε μόλις αποκηρύξει την Αλ Κάιντα. Η Χουράς αλ Ντιν είναι διάδοχος της Ομάδας Χορασάν, μικρής αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνης οργάνωσης αποτελούμενης από σκληροπυρηνικά στελέχη της Αλ Κάιντα, που εστάλησαν από τον Αλ Ζαουάχρι στη Συρία για να σχεδιάσουν επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Στόχος βομβαρδισμών

Η επαρχία Ιντλίμπ έχει γίνει στόχος αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες, αλλά η επιχειρησιακή παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων είναι περιορισμένη σε σχέση με τα κύρια πεδία μαχών εναντίον των εναπομεινάντων μαχητών του ISIS στη βορειοανατολική Συρία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αμερικανικό μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος MQ-9 Reaper πραγματοποίησε πλήγμα ακριβείας με στόχο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και υπεύθυνο σχεδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ιντλίμπ. Η δορυφορική μελέτη της επίθεσης μετά την ολοκλήρωσή της έδειξε ότι ο πύραυλος του αμερικανικού αεροσκάφους έπληξε τον τρομοκράτη της Αλ Κάιντα που κινείτο σε μοτοσικλέτα, αλλά και αυτοκίνητο που μετέφερε οικογένεια Σύρων και είχε την ατυχία να κινείται την ώρα εκείνη δίπλα στη μοτοσικλέτα του στελέχους της Αλ Κάιντα. Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε, αλλά τα μέλη της συριακής οικογένειας τραυματίσθηκαν. Η αμερικανική κεντρική διοίκηση εγκαινίασε διοικητική έρευνα για το περιστατικό, το πόρισμα της οποίας δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.

Το τέταρτο υψηλό στέλεχος

Ο Αλ Κουρέσι είναι το τέταρτο ανώτατο στέλεχος του ISIS που σκοτώνεται από αμερικανικές δυνάμεις. Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Αλ Μπαγκντάντι, ο διάδοχός του ως επικεφαλής του χαλιφάτου, Αμπού Χασάν Μουχατζίρ, έβρισκε τον θάνατο από αεροπορική επιδρομή στη Μανμπίζ. Πέρυσι, ο υπαρχηγός του ISIS συνελήφθη από τουρκικές δυνάμεις σε συριακό έδαφος και παραδόθηκε από αυτές στο Ιράκ.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους πως το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκτήσει ερείσματα στη βορειοδυτική Συρία, εκμεταλλευόμενο εσωτερικές έριδες στους κόλπους ισλαμικών οργανώσεων, με στόχο να μεταφέρει τη ζώνη επιρροής του στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, μετά την εκδίωξή του από το βορειοδυτικό Ιράκ.


[There are no radio stations in the database]