Οι νέες προθεσμίες: Τέλη κυκλοφορίας, Πόθεν Έσχες, αναδρομικά συνταξιούχων

31 Ιανουαρίου 2022

Τα πάνω κάτω στις προθεσμίες εκπλήρωσης φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων έφεραν η “Όμικρον” και η “Ελπίδα”.

Μεταβιβάσεις ακινήτων, ηλεκτρονικές ταυτότητες κτηρίων, πρόγραμμα “εξοικονομώ”, τέλη κυκλοφορίας, δηλώσεις πόθεν έσχες, αναδρομικά συνταξιούχων, επιστρεπτέες προκαταβολές, ρυθμίσεις οφειλών της πανδημίας πήγαν “πίσω” από μερικές ημέρες μέχρι και δύο μήνες με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να χρειάζεται να ξανασυντάξουν το χρονοδιάγραμμα με τις νέες προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

1. Πληρωμή ΕΝΦΙΑ – φόρου εισοδήματος: Προσοχή: για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων με προθεσμία 31/01 δεν έχει δοθεί καμία παράταση. Έτσι, η προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά μέχρι τη Δευτέρα 31/01 προκειμένου να μην επιβληθούν προσαυξήσεις.

2. Δηλώσεις ΦΠΑ: Ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία, δίνεται χρονικό περιθώριο και για την υποβολή της δήλωσης και για την πληρωμή του φόρου μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. Η παράταση δόθηκε με υπουργική απόφαση

3. Αναδρομικά συνταξιούχων: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δόθηκε η δυνατότητα ο φόρος που αναλογεί στα αναδρομικά που εισέπραξαν κυρίως οι συνταξιούχοι, να πληρωθεί σε έως και 48 δόσεις. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Προσοχή διότι οι δόσεις είναι προϊόν της πάγιας ρύθμισης κάτι που σημαίνει ότι είναι έντοκες με το επιτόκιο να προσεγγίζει το 6%.

4. Εξοικονομώ: Στις 15 Φεβρουαρίου, εκπνέει μετά την σχετική παράταση, η προθεσμία για την υποβολή αίτηση στον νέο γύρο του προγράμματος εξοικονομώ. Είναι πιθανό να υπάρξει και νέα παράταση, ωστόσο αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κινηθούμε με τα “επίσημα” δεδομένα.

5. Πόθεν έσχες: Δόθηκε παράταση για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες από τους υπόχρεους η οποία τελειώνει στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η δήλωση αφορά στα εισοδήματα του 2020.

6. Τέλη κυκλοφορίας: H προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου ενώ μέχρι την ίδια ημέρα θα πρέπει να δηλωθούν σε ακινησία και τα οχήματα από τους οδηγούς που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022. Η ευκαιρία να ανακτήσουν τις πινακίδες θα τους δοθεί και πάλι πριν από το Πάσχα μέσα από τη διαδικασία των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

7. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για την παράταση στην προθεσμία πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μπορεί η ΑΑΔΕ να μην έχει αναρτήσει ακόμη τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν (άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετου κουρέματος ανάλογα με την εξέλιξη των κρίσεων) ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι το τέλος Μαρτίου για να εξασφαλίσουν το πρόσθετο κούρεμα του 15% ή αν θα μεταθέσουν την πληρωμή για τον Ιούνιο προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις 60 άτοκες δόσεις.

8. Ρύθμιση οφειλών πανδημίας: Όσοι άφησαν απλήρωτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 επειδή επλήγησαν από την πανδημία, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τα ποσά στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 72 χαμηλότοκες. Η αίτηση, μετά και την παράταση που δόθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ενώ έως την ίδια ημέρα θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση.

9. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου: Η παράταση για την δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων με βεβαίωση μηχανικού και όχι με ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου πέρασε με ΠΝΠ και πλέον ισχύει νέα προθεσμία που είναι η 31η Μαρτίου. Η παράταση καλύπτει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και όχι μόνο τις γονικές παροχές όπως προκύπτει και από τη σχετική διατύπωση που ενσωματώθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

10. “Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 δύναται, αντί των οριζομένων στο παρόν κεφάλαιο, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83.”

11. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τις οποίες η δήλωση του φόρου έχει υποβληθεί μέχρι 31/12/2021, μπορούν να ολοκληρωθούν (με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων) έως το τέλος Μαρτίου (31/03) χωρίς να ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.


[There are no radio stations in the database]