Μπούμερανγκ η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

31 Ιανουαρίου 2022

Η επόμενη μέρα της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ποντάρει πολλά στην πρόταση δυσπιστίας να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τον πρωθυπουργό να φέρνει τελικά σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε αμήχανος και απέφυγε να πάρει τον λόγο παρά τον γεγονός πως τον προκάλεσε ο πρωθυπουργός για να το πράξει. “Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο να τους ζητήσετε συγγνώμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σε αυτή εδώ την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία η οποία κατασκευάστηκε ποτέ. Και σήμερα που οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το Κράτος Δικαίου, εσείς”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου, τους οποίους δεν κατονόμασε, κατηγορώντας τους πως δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες.

“Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με την πρόταση μομφής και εκμεταλλευόμενος την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δημιουργήσει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στο θέμα του Μένιου Φουρθιώτη, καθώς κανένας άλλος αρχηγός ή βουλευτής άλλου κόμματος δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα.

Κυβερνητικά στελέχη κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της τριήμερης συνεδρίασης στη βουλή σημείωναν: “Η πρόταση έγινε μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές και για την Ελλάδα του αύριο και ο κ. Τσίπρας για τον Φουρθιώτη. Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν”.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανάλωσε ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην υπόθεση Φουρθιώτη αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε πρόταση για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι πραγματικοί λόγοι που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας είναι τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και η πίεση που δέχεται από τη μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς με το ΚΙΝΑΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως “πυροτέχνημα” και ως μια “αδιέξοδη κίνηση” την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση. “Τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτή η άκαιρη πρωτοβουλία, εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του διατηρείται συσπειρωμένος, χωρίς οι δυνάμεις του να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα, όπως καταγράφουν οι τελευταίες έρευνες”.


[There are no radio stations in the database]