Κορονοϊός: Προς νέα παράταση των μέτρων προσανατολίζονται οι επιδημιολόγοι

27 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί οι ειδικοί να διαπιστώνουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Αυτά τα δεδομένα θα κληθεί να συνεκτιμήσει η Επιτροπή των Ειδικών που πιθανόν θα συνεδριάσει την Τετάρτη, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για την μερική άρση των μέτρων.

Η Επιτροπή προσανατολίζεται στην αύξηση των θεατών στα γήπεδα όχι όμως και στην άρση, στην παρούσα φάση, των υπόλοιπων μέτρων, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Μπορεί μεν να υπάρχει μια μικρή μείωση στις νοσηλείες και τις νέες εισαγωγές, όπως και στην πρώτη του ιικού φορτίου στα λύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΔΥ εντούτοις οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για χαλάρωση των μέτρων

Τα μέτρα που ισχύουν έως τέλη Ιανουαρίου

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σουπερμάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.

– Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς ορθίους και μουσική, με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

-Η πληρότητα των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Η επίσκεψη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% , ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το κυλιόμενο ωράριο.


[There are no radio stations in the database]