Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Το κρουστικό κύμα έφτασε και στην Ελλάδα

17 Ιανουαρίου 2022

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας έστειλαν ένα αεροσκάφος για να εκτιμήσει το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα γειτονικά νησιά Τόνγκα έπειτα από την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα, την ώρα που το μικρό αυτό κράτος του Ειρηνικού ενδέχεται να παραμείνει χωρίς τηλεπικοινωνίες για δύο εβδομάδες.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε ως την Αλάσκα, ενώ προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έπληξε πολλές χώρες από την Ιαπωνία ως τις ΗΠΑ. Δύο άνθρωποι πνίγηκαν στο Περού από τα ασυνήθιστα κύματα.

Ο σεισμός του ηφαιστείου της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν τόσο δυνατός που το κρουστικό κύμα έφτασε και στην Ελλάδα.

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.


[There are no radio stations in the database]