Τι λένε οι ειδικοί για την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

6 Ιανουαρίου 2022

Δεδομένη θεωρείται πλέον η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα σήμερα να ξεπεράσει το 90% στα δείγματα που ελέγχονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα με την Όμικρον σε 15-20 ημέρες.

Την ίδια ώρα, νέα έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι η παρουσία του στελέχους Όμικρον στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στο 90% του συνολικού ιικού φορτίου. 

Στο μεταξύ αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ με τους δείκτες θετικότητας και τις νοσηλείες να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη των γιατρών, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα, και βοηθά επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται εκτός από τα Τμήματα είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή σίγουρα ως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει. Για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της Όμικρον που είναι σημαντικές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τις 10 με 12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, χωρίς τα σχολεία μέσα, και με αυτή την τήρηση των μέτρων το δικό μας το μοντέλο δείχνει μια κορύφωση γύρω στις 19-22 του μηνός, με μέσους κινητούς όρους γύρω στο 55.000, ας πούμε 50.000 με 58.000 κάπου εκεί. Είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουμε τις 70.000 αλλά δεν το αποκλείω» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί»

«Συνολικά από τα πρώτα paper που έχουμε δημοσιευμένα στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτείς μειώνεται κατά 70% κι ευτυχώς αυτό συμβαίνει επί ενός εδάφους πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί από έναν ανεμβολίαστο συμπολίτη μας» τόνισε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις, στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «βομβαρδιζόμαστε στο νοσοκομείο Σωτηρία από πολύ μεγάλη προσέλευση, ο αριθμός όμως των εισαγωγών είναι προς το παρόν σταθερός. Κατά την προσωπική μου γνώμη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 μέρες».

Όπως είπε: «Αυτή τη στιγμή οι περίπου 600 διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, πρέπει να περιμένεις περίπου τρεις εβδομάδες για να δεις αν θα έχεις διασωληνωμένους από την Όμικρον, θα δούμε λοιπόν μετά από τρεις εβδομάδες τι συμβαίνει».

«Θα δούμε το αποτέλεσμα από την επόμενη εβδομάδα και μετά, δηλαδή εάν αυτή η τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων θα ακολουθήσει και μια αναλογική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι δεν θα είναι αναλογική η αύξηση» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Ζαφειρόπουλος, επίκουρος Καθηγητής κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σαρηγιάννης: Κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 20 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η κορύφωση του πανδημικού κύματος θα είναι στις 20 με 23 Ιανουαρίου. Ο μέρος όρος των κρουσμάτων θα είναι στα 52.000 με 53.000 και όχι 80.000 όπως είχε παλαιότερα εκτιμηθεί.

«Αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι τα μέτρα όσο και λειτουργούν για λίγες ημέρες, έχουν ήδη αρχίσει να έχουν μια επίπτωση, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πως δύο ακόμη παράγοντες σημαντικοί για την πορεία του πανδημικού κύματος είναι η ταχύτατη επώαση της μετάλλαξης Όμικρον και το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κόσμου ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη «δείχνουν» 7.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο στις αρχές Φεβρουαρίου και 2.000 με 3.000 προς τις 20 Φεβρουαρίου.

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση

Όσο για το πότε θα δούμε το τέλος της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «αν θέλουμε να δούμε μηδέν κρούσματα θα πρέπει να περιμένουμε περίπου στις 20 Απριλίου αλλά τον Μάρτιο θα είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα».


[There are no radio stations in the database]