Ριζικές αλλαγές σε κληρονομιές και διαθήκες – Δικαίωμα και οι σύντροφοι στην περιουσία
10 Οκτωβρίου 2024
Ριζικές αλλαγές σε κληρονομιές και διαθήκες – Δικαίωμα και οι σύντροφοι στην περιουσία
Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ενώ δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα σε σύντροφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει.
Σαρωτικές αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο, αλλάζοντας δεδομένα που ισχύουν πάνω από 80 χρόνια, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την πρώτη από τις διατάξεις, αυτή που αναγνωρίζεται το δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που έχουν συμβιώσει πολλά χρόνια χωρίς να είναι σύζυγοι.
Μέχρι τώρα δικαίωμα να κληρονομεί έχει μόνο ο/η νόμιμος/η σύζυγος, έστω κι αν η συζυγική σχέση είναι τυπική ή βρίσκονται σε χρόνια διάσταση.
Με τη νέα διάταξη, ισχυρότερο κληρονομικό δικαίωμα αποκτά ο/η πραγματικός σύντροφος, και όχι ο τυπικά μόνον “σύζυγος”.΄Θα πρέπει βέβαια να αποδεικνύεται ότι αυτή η συμβίωση και η συντροφική σχέση ήταν μακρόχρονη, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την συζυγική.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο/η τυπικά “σύζυγος” και τα παιδιά θα δικαιούνται την νόμιμη μοίρα.
Οι αλλαγές που έρχονται
- Η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη και την έχει αφήσει στο συρτάρι του, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
- Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης: Πλέον ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.
- Κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους: Δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το νόμο.
- Κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις:Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα, συζύγων με τυπικές σχέσεις, όπως ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του ανθρώπου που «φεύγει».
- Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά που θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.
- Κληρονομικές συμβάσεις: Οι κληρονομικές συμβάσεις θα γίνονται εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.
Τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες
Μεγάλες αλλαγές επέρχονται και στις διατάξεις που αφορούν τις διαθήκες:
- Θα είναι μόνο ψηφιακές
- Θα συντάσσονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο
Οριστικά μπαίνει τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες, που συνήθως είναι περισσότερες από μία και έχουν αντιφατικό περιεχόμενο και η γνησιότητα τους συχνά αμφισβητείται, προκαλώντας μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες.
Εκκρεμή θέματα κληρονομιών θα ρυθμιστούν με μεταβατικές διατάξεις.