Σάλος στην Ολλανδία: Στέλνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταδικασμένο για βιασμό 12χρονης

29 Ιουνίου 2024

Σάλος στην Ολλανδία: Στέλνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταδικασμένο για βιασμό 12χρονης

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Ολλανδία θα στείλει στους  Ολυμπιακούς Αγώνες τον καταδικασμένο για βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού, Στίβεν βαν ντε Βέλντε, ο οποίος θα αγωνιστεί εκπροσωπώντας την χώρα του στο μπιτς βόλεϊ.

Με πληροφορίες  του  Telegraph, ο 19χρονος τότε Ολλανδός Στίβεν βαν ντε Βέλντε, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Ολλανδίας στο μπιτς βόλεϊ, το 2014 είχε γνωρίσει μέσω Facebook ένα 12χρονο κορίτσι από τη Βρετανία. Ο ίδιος, ταξίδεψε για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε με το 12χρονο κορίτσι και προχώρησαν σε σεξουαλικές πράξεις.

Το 2016, ο Βαν ντε Βέλντε παραδέχθηκε τις πράξεις του και καταδικάστηκε στην Αγγλία για σεξουαλική επαφή με ανήλικο κορίτσι, η οποία συνιστά βιασμό σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο και παράνομη συνουσία σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο. Ο βιασμός εκ του νόμου ορίζεται στην Αγγλία ως μη εξαναγκασμένη σεξουαλική δραστηριότητα όπου ένα από τα άτομα είναι νεότερο από την ηλικία που απαιτείται για να συναινέσει στη συμπεριφορά.

Το 2018, ο van de Velde δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS: «Έκανα αυτό που έκανα. Δεν μπορώ να το πάρω πίσω, οπότε θα πρέπει να πορευθώ με τις συνέπειες. Μπορείτε να με κρίνετε, φυσικά. Είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Ο Βαν ντε Βέλντε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του στην Αγγλία, μεταφέρθηκε στην Ολλανδία βάσει συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διαδικασία, η ποινή προσαρμόστηκε επίσης στα πρότυπα του ολλανδικού δικαίου και μόλις 12 μήνες μετά αποφυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Βαν ντε Βέλντε αναζήτησε και έλαβε επαγγελματική συμβουλευτική ενώ τότε είχε δηλώσει πως αυτό ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του» και τόνιζε πως ήταν ένας «χαμένος έφηβος που χρειαζόταν βοήθεια».

Βγαίνοντας από τη φυλακή συνέχισε το μπιτς βόλεϊ, παντρεύτηκε και σήμερα έχει ένα παιδί δύο ετών ενώ με τον παρτενέρ του στο διπλό του μπιτς βόλεϊ πήραν την πρόκριση και έπειτα επιλέχθηκαν από την Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στους ερχόμενους Ολυμπιακούς.

Η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συγκεκριμένη επιλογή των Ολλανδών ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παραμένει ουδέτερη τονίζοντας πως η επιλογή είναι ζήτημα των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και πως δεν της επιτρέπεται να παρέμβει.

Σύμφωνα με όσα γράφει το μέσο The Australian, o Βαν ντε Βέλντε έχει περάσει ψυχολογικά τεστ και πληροί τις προϋποθέσεις της ΔΟΕ για να αγωνιστεί στο Παρίσι ενώ έχει τη στήριξη της ολλανδικής ομοσπονδίας βόλεϊ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Nevobo, ο van de Velde δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε.

«Καταλαβαίνω ότι εν όψει του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, αυτό μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Van de Velde.

«Λόγω της δεύτερης ευκαιρίας που πήρα από τους γονείς μου, τους φίλους, τους γνωστούς και τους συναδέλφους μου, οι οποίοι με αποδέχτηκαν ξανά μετά το μεγαλύτερο λάθος της νεαρής τότε ζωής μου», είπε.

«Είμαι επίσης ευγνώμων στην ολλανδική ομοσπονδία βόλεϊ, γιατί μου πρόσφερε, με σαφείς όρους, ένα μέλλον σε αυτό το όμορφο άθλημα ξανά. Αλλά σκέφτομαι επίσης τον έφηβο που ήμουν, ο οποίος ήταν ανασφαλής, δεν ήταν έτοιμος για μια ζωή ως αθλητής κορυφαίας κατηγορίας και δυστυχισμένος, επειδή δεν ήξερα ποιος ήμουν και τι ήθελα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]