Πράσινα τιμολόγια: Εως 70% πάνω τα πράσινα τιμολόγια – Οι νέες τιμές ανά πάροχο

3 Ιουνίου 2024

Πράσινα τιμολόγια: Εως 70% πάνω τα πράσινα τιμολόγια – Οι νέες τιμές ανά πάροχο

Η αύξηση της τιμής στην χονδρική συμπαρασύρει και τα τιμολόγια της λιανική, βάζοντας φρένο στη σειρά των μηνιαίων μειώσεων που καταγράφηκε το 2024.

Αυτό το οποίο είναι σημαντικό, κι εκεί εντοπίζονται οι διαφοροποιήσεις, είναι το ποια τελικά θα είναι η εν λόγω επιβάρυνση.

Υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που προχώρησαν σε αυξήσεις των εκπτώσεων που προσφέρουν προς τους καταναλωτές, προκειμένου να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανατιμήσεων.

Άλλοι πάροχοι δεν το έκαναν και γι’ αυτό έχει ανοίξει πάρα πολύ η ψαλίδα ανάμεσα στον φθηνότερο και στον ακριβότερο.

Μάλιστα, για αρκετούς προμηθευτές, οι χρεώσεις τους για τον μήνα που διανύουμε είναι οι μεγαλύτερες από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν τα πράσινα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά προϊόντα έκαναν «πρεμιέρα» τον Ιανουάριο του 2024.

Η χαμηλότερη τιμή προέρχεται από τη ΔΕΗ, με το «πράσινο» τιμολόγιό της να διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά kWh, αν μάλιστα η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε γενναία έκπτωση των τιμολογίων κατά 38%, οι τιμές του ρεύματος για πάνω από το 50% των καταναλωτών θα έπαιρναν φωτιά για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή στην αγορά του πράσινου τιμολογίου στις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, το τιμολόγιο του μήνα Ιουνίου διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά από 10,656 λεπτά τον Μάιο για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα λόγω αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Η αντίστοιχη χρέωση για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατωρών ανέρχεται σε 12,642 λεπτά από 11,736 λεπτά τον Μάϊο, ενώ η νυκτερινή χρέωση είναι 9,976 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 7,866 λεπτά τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγάλη διαφοροποίηση αποδίδεται και στην απόφαση ορισμένων παρόχων να απορροφήσουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων, προσφέροντας μεγαλύτερες εκπτώσεις στους καταναλωτές.

Ακολουθεί η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 12,854 λεπτά ανά kWh. Η υψηλότερη χρέωση διαμορφώνεται στα 17,984 λεπτά ανά kWh. Συγκριτικά, τον Μάιο οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 9,5 και 10,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ακόμη και το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο τον Ιούνιο είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό πράσινο προϊόν τον Μάιο.

Η μέση τιμή για τον μήνα που διανύουμε είναι 15 λεπτά ανά kWhαυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον Μάιο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 10,3 λεπτά ανά kWh.

Πράσινα τιμολόγια: Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις για το Μάιο

Οι νέες τιμές ανά πάροχο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ, τα πράσινα τιμολόγια ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:

ΗΡΩΝ. Το Basic Home έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16333 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.

Protergia. Η χρέωση στο οικιακό Value Special ανέρχεται στα 0,16422 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ.

Elpedison. Το ειδικό οικιακό τιμολόγιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15484 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ. Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω η ανταγωνιστική χρέωση είναι στα 0,17984 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

NRG. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15952 ευρώ ανά κιλοβατώρα με ebill και πάγια εντολή και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ.

Volton. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12854 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

ΖΕΝΙΘ. Το Power Home Smart έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16927 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Ελιν. Το Power On! Home Green έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,095 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Volterra. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,129 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]