Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι να τρώμε αυγά κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι να τρώμε αυγά κάθε μέρα.

Το ωραίο με τα αυγά είναι ότι μπορείς να τα φας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να γλυτώνεις από την μονοτονία. Όλοι οι λάτρεις των αυγών όμως, μάλλον αναρωτιούνται “είναι υγιεινό αυτό σε καθημερινή βάση“;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα «για τον μέσο άνθρωπο, δύο αυγά την ημέρα είναι μια χαρά». Πραγματικά, τέλεια νέα! Ή μήπως κάπου υπάρχει μια παγίδα;

Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν δεχτεί συμβουλές να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών – ή τουλάχιστον των κρόκων αυγών.

Ένα μόνο μεσαίο αυγό περιέχει 186 mg χοληστερόλης, το οποίο είναι 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI). Αντίθετα, το λευκό είναι κυρίως πρωτεΐνη και χαμηλή χοληστερόλη.

Οι συνηθισμένες συστάσεις περιλαμβάνουν μέγιστο 2-6 κρόκους την εβδομάδα. Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη για αυτόν τον περιορισμό στερείται αιτιολόγησης.

Μερικές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης.

Αυτές οι μελέτες χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο ομάδες – μία ομάδα έτρωγε 1-3 ολόκληρα αυγά την ημέρα ενώ η άλλη έτρωγε κάτι άλλο, όπως υποκατάστατα αυγών.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι:

-Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η “καλή” χοληστερόλη HDL ανεβαίνει

-Τα συνολικά και τα «κακά» επίπεδα της LDL χοληστερόλης παραμένουν συνήθως αμετάβλητα αλλά μερικές φορές αυξάνονται ελαφρά

Η κατανάλωση ωμέγα-3 εμπλουτισμένων αυγών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια αίματος, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου (19, 20).

-Τα επίπεδα  αντιοξειδωτικών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αυξάνονται σημαντικά

Φαίνεται ότι η απάντηση στην κατανάλωση ολόκληρων αυγών εξαρτάται από το άτομο.

Στο 70% των ανθρώπων, τα αυγά δεν είχαν καμία επίδραση στη συνολική ή «κακή» LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, στο 30% των ανθρώπων – που ονομάζονται υπερ-ανταποκρινόμενοι – οι δείκτες αυτοί αυξάνονται ελαφρά

Η επιστήμη έχει καταστήσει σαφές ότι μέχρι 3 ολόκληρα αυγά την ημέρα είναι απόλυτα ασφαλή για τους υγιείς ανθρώπους.

Η σωστή ποσότητα αυγών που μπορούμε να τρώμε λοιπόν μάλλον εξαρτάται από το υπόλοιπο της διατροφής μας. Ένα μέσο αυγό έχει περίπου 80 θερμίδες, πέντε γραμμάρια λίπους και έξι γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αν κάθε μέρα τρώμε φαγητά που μας δίνουν τις πρωτεΐνες και το λίπος που χρειαζόμαστε, τότε το να τρώμε μια ομελέτα για πρωινό κάθε μέρα δεν είναι μια καλή ιδέα. Αλλά αν έχουμε έλλειψη πρωτεΐνης τότε ένα ή δύο αυγά είναι η καλύτερη και απολαυστικότερη επιλογή.

Ποιοι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών

Λιγότερα αυγά πρέπει να τρώνε όσοι πάσχουν από:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη).
  • Διαβήτη τύπου 2

Αυγά και καρδιακή νόσος

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την κατανάλωση αυγών και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Πολλές από αυτές είναι μελέτες παρατήρησης στις οποίες παρακολουθούνται μεγάλες ομάδες ανθρώπων για πολλά χρόνια. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποιούν στατιστικές μεθόδους για να προσδιορίσουν εάν ορισμένες συνήθειες – όπως η διατροφή, το κάπνισμα ή η άσκηση – συνδέονται είτε με μειωμένο είτε με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Αυτές οι μελέτες – μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – δείχνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που τρώνε ολόκληρα αυγά δεν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από όσους δεν το κάνουν.

Ορισμένες από τις μελέτες δείχνουν ακόμη μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!

Ωστόσο, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2 και τρώνε πολλά αυγά έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια ελεγχόμενη μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, για τρεις μήνες δεν επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα .

Οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί επίσης να εξαρτώνται από το υπόλοιπο της διατροφής σας. Σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων – η οποία είναι η καλύτερη διατροφή για άτομα με διαβήτη – τα αυγά οδηγούν σε βελτιώσεις στον παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου.

Τέλος, τα άτομα με ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να δουν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης μετά την κατανάλωση αυγών και τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ίσως χρειαστεί να αποφύγουν τα αυγά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]