Ελαιόλαδο: Εκτοξεύθηκε κατά 63,7% σε ένα χρόνο η τιμή του

21 Μαΐου 2024

Ελαιόλαδο: Αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 63,7% μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, γεγονός που καθιστά τον «υγρό χρυσό» σε πρωταθλητή των ανατιμήσεων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Mega, σήμερα στα ράφια το ελαιόλαδο κοστίζει:

-Εξτρα παρθένο: 5,28 – 26,76 ευρώ/λίτρο,

-Κλασσικό: 12,59 – 23,68 ευρώ/λίτρο.

Από τα ελαιοτριβεία της χώρας βγαίνει με τιμή:

-Κρήτη: 8 – 8,5 ευρώ/λίτρο,

-Μυτιλήνη: 8 – 8,5 ευρώ/λίτρο,

-Μεσσηνία: 7,70 ευρώ/λίτρο,

-Λακωνία: 8 ευρώ/λίτρο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και μετά από περίπου ένα μήνα θα έχουμε την οριστική καρπόδεση. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά», είπε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλης.

Πάντως αν και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχει η αίσθηση ότι η συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε μεταξύ 130.000-150.000 τόνων, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Σήμερα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ το λίτρο.

«Ελπίζουμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Όλοι στον κλάδο του ελαιόλαδου όπως το ελαιοτριβείο, η βιομηχανία και ο τελικός καταναλωτής, δεν είναι χαρούμενοι με τις πάρα πολύ υψηλές τιμές» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό προήλθε αποκλειστικά από τη μεγάλη μείωση στο ισοζύγιο και την ζήτηση από την αγορά.

«Οι καταναλωτές» σύμφωνα με τον ίδιο «λόγω των υψηλών τιμών έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιόλαδου έως και 40% και πλέον έχουν στραφεί σε άλλα είδη, όπως το σπορέλαιο κ.α.».

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα στα φυσιολογικά επίπεδα».


[There are no radio stations in the database]