Τα συμπτώματα του παρβοϊού – Τι πρέπει να προσέχουμε

17 Μαΐου 2024

Mετά την είδηση ότι ένα παιδί μόλις 3,5 ετών από την Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του από παρβοϊό συναγερμός σήμανε στον ΕΟΔΥ και στις υγειονομικές αρχές.

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας. Για τα συμπτώματα του ιού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να προστατευτούν μίλησε o καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με το πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του, απάντησε ο κ. Ζαούτης. «Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19 που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60 – 70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό».

Σχετικά με τα συμπτώματα του ιού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάμε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».

Μωρό με κόκκινα σπυράκια στα πόδια

Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

 • Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
 • Αίμα ή προϊόντα αίματος
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Βήχας
 • Πονόλαιμος
 • Εξανθήματα
 • Πόνος στις αρθρώσεις

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19, σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εγκυμοσύνη
 • Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου, HIV λοίμωξη

 Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]