Πως δρούσε και έπειθε τα θύματα του ο αστυνομικός που έκανε τον οικονομολόγο

20 Νοεμβρίου 2023

Πως δρούσε και έπειθε τα θύματα του ο αστυνομικός που έκανε τον οικονομολόγο , αποκαλύψεις για τη δράση του

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν τη δράση αστυνομικού που έκανε τον οικονομολόγο και εξαπατούσε πολίτες. Ο ένστολος μαζί με έναν ακόμη άνδρα συνελήφθησαν την Παρασκευή (17/11) και κατηγορούνται για – κατά περίπτωση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., όπως προέκυψε από τη διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, οι κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τα στοιχεία μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού, προσέλκυαν ενδιαφερόμενους πελάτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι, την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Πώς δρούσαν οι δύο συλληφθέντες και πώς έπειθαν τα θύματά τους

Ο ιδιώτης διεύθυνε την εταιρεία με έδρα στην Αθήνα έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική φόρμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, ενώ ο αστυνομικός, ο οποίος απέκρυπτε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, παρουσιαζόταν ως οικονομολόγος – δικηγόρος και πραγματοποιούσε τηλεφωνικές κλήσεις με τους πελάτες ακόμα και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Αφού έπειθαν τα θύματά τους, ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν προέβαιναν στις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει.

Ο αστυνομικός, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, παρουσίαζε ότι η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του, παρέχει «premium» υπηρεσίες, αποκομίζοντας έτσι αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά, ενώ ζητούσε ακόμα και κωδικούς taxisnet των θυμάτων, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.

Η αμοιβή του, όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ το πρωί της Δευτέρας (20/11) η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο γινόταν με ποσοστά ανά προκαταβολή που κατέβαλε ο εκάστοτε πελάτης, με τον οποίο η εταιρεία σύναπτε σύμβαση, ενώ το συνολικό του μηνιαίο εισόδημα ανερχόταν περίπου σε -3.000- ευρώ.

Η καταγγελία μιας γυναίκας, που τον Ιούλιο ήρθε σε επαφή με το γραφείο του διδύμου των αετονύχηδων, ήταν αυτή που οδήγησε τις αρχές στο ξεσκέπασμα της απάτης.

Την 10/10/2023 προσήλθε στην Υπηρεσία μας γυναίκα θύμα και κατέθεσε ενόρκως ότι περί τα μέσα Ιουλίου 2023 απευθύνθηκε μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου στην εταιρία διευθυντής της οποίας είναι ο 53χρονος, προκειμένου να προβεί σε εξωδικαστικό διακανονισμό ορισμένων οφειλών της. Την 21/07/2023 επικοινώνησε με την εν λόγω εταιρεία και συνομίλησε με άτομο που της συστήθηκε ως εκπρόσωπος της ως άνω εταιρείας, ονόματι «Κωνσταντίνος Μιχελάκης» οικονομολόγος-δικηγόρος, ζητώντας να καταβάλει το χρηματικό ποσό 6.500 ευρώ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ποσό το οποίο η ίδια αρχικά δεν αποδέχτηκε, ωστόσο συμφώνησαν σε μικρότερο ποσό και συγκεκριμένα 4.500 ευρώ.

Αφού λοιπόν την 17/8/2023, η γυναίκα απέστειλε ως προκαταβολή το ποσό των 1.850 Ευρώ μέσω επιταγής στην εταιρία, συνάφθηκε σχετική σύμβαση για την ανάληψη της διαδικασίας από την εταιρεία, όμως την 30/09/2023, η εταιρεία έλυσε τη σύμβαση, με καταγγελία που της απέστειλε, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διευθέτηση της αίτησης της, όπως πληροφορήθηκε η ίδια από δικηγόρο η οποία ήταν εργαζόμενη στην εταιρία για μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, από την ανωτέρω ενημερώθηκε ότι η εταιρεία παρουσίαζε προβλήματα με αιτήσεις πελατών και γι’ αυτό το λόγο αποχώρησε και η ίδια (δικηγόρος) από την εταιρεία κι ότι τα πραγματικά στοιχεία του Κωνσταντίνου Μιχελάκη, ήταν (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του αστυνομικού), ο οποίος είναι Αστυνομικός».

Τους «κάρφωσε» η δικηγόρος
Στην κατάθεση της η δικηγόρος που εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία είπε πως λειτουργούσε το σύστημα που είχαν στήσει ο «Μιχελάκης» και ο ιδιώτης δίνοντας μάλιστα και δυο περιπτώσεις θυμάτων. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της ΕΛΑΣ: «Η δικηγόρος που ενόρκως από την Υπηρεσία μας, κατέθεσε ότι κατά το διάστημα από μέσα Μαΐου έως αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 εργαζόταν στην εν λόγω εταιρεία, διαπίστωσε περιπτώσεις στις οποίες η εταιρεία απέσπασε χρηματικά ποσά από πελάτες, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όσον αφορά τις αιτήσεις τους για εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως τους είχε υποσχεθεί.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους εργασίας καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων,βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κινητά τηλέφωνα,
  • 32.250 ευρώ,
  • πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,
  • υπολογιστές
  • χειρόγραφες σημειώσεις και
  • όχημα, προκειμένου ελεγχθεί η νομιμότητά του ως προς την εισαγωγή και κυκλοφορία του στην ελληνική επικράτεια.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί οκτώ περιπτώσεις απάτης, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποσπούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 30.000 ευρώ, αποκομίζοντας από το 2021 συνολικά 73.550 ευρώ.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του ιδιώτη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κακοποίηση ζώων, συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, απάτη, αντιποίηση Αρχής, δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]