Μίνι ασφαλιστικό: Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα

12 Οκτωβρίου 2023

Μίνι ασφαλιστικό: Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα. Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους συνταξιούχους με αναπηρία και με τις fast track επικουρικές

Η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου, πρόκειται να ληφθεί σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα συμβεί αφού οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες για να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Το βέβαιο επίσης είναι ότι η εν λόγω διάταξη δε θα περιληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, δείτε τι θα γίνει αναφορικά με τις συντάξεις.

1. Ελευθέρας για εργασία στους συνταξιούχους με αναπηρία

Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η εργασία προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενισχύουν το εισόδημά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα αντιμετωπίσουν διπλό πέναλτι. Θα έχουν παρακράτηση στη σύνταξη αλλά και μηνιαία εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ. Εννοείται, όμως, πως οι ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων επεκτείνονται και στους συνταξιούχους με αναπηρία.

2. Τέλος το «πέναλτι» στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπει από την 1/1/2024 την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Όμως, ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.

3. Σύνταξη με οφειλές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλάζει και το καθεστώς για εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Σήμερα οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη αν δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό. Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται το όριο της οφειλής προκειμένου να βγει η σύνταξη στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες με κάποιους όρους και προϋποθέσεις.

4. Fast track επικουρικές με 15ετία

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο μίνι ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται διάταξη για την επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων. Η διάταξη θα προβλέπει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται με βάση τη 15ετία και όχι με βάση με τον χρόνο ασφάλισης που προέβλεπε το Ταμείο τους.

5. Επιδόματα με πλαστικό χρήμα

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την πληρωμή μεγάλου ποσοστού των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ (με εξαίρεση τα αναπηρικά) με άυλη προπληρωμένη κάρτα. Έτσι, τα ποσά της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, οι περίπου 2 εκατ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους, επομένως θα καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]