“Μαχαίρι στο κάπνισμα” για όσους γεννήθηκαν από το 2009 και μετά

23 Σεπτεμβρίου 2023

“Μαχαίρι στο κάπνισμα” για όσους γεννήθηκαν από το 2009 και μετά, απαγόρευση στην πώληση τσιγάρων για την επόμενη γενιά

Βρετανία: «Μαχαίρι» στο κάπνισμα για όσους γεννήθηκαν από το 2009 και μετά

Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στο κάπνισμα; Αν γίνουν πραγματικότητα όλα όσα φαίνεται πως σχεδιάζονται τότε η χώρα θα ξεκινήσει μια καμπάνια που δε θα έχει προηγούμενο και σίγουρα θα ανοίξει νέους δρόμους στη μάχη κατά του τσιγάρου. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει σκληρά μέτρα κατά του καπνίσματος, με τα οποία θα απαγορευτεί επί της ουσίας στην επόμενη γενιά να αγοράσει ποτέ τσιγάρα, υποστηρίζει η εφημερίδα The Guardian.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός μελετά μέτρα παρόμοια με εκείνα που εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη χώρα αυτή θα αυξάνεται σταδιακά η ηλικία από την οποία θα μπορεί να αγοράζει κανείς προϊόντα καπνού, έτσι που στο τέλος δεν θα πωλούνται πλέον σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σκέφτεται επίσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 10 λιρών σε όσους δεν εμφανίζονται στα ραντεβού τους στον γιατρό ή το νοσοκομείο, ωστόσο αυτό το μέτρο ενδέχεται να είναι πολιτικά επιζήμιο. Ο Σούνακ είχε προωθήσει αυτήν την ιδέα όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών, το καλοκαίρι του 2022, αλλά την εγκατέλειψε όταν ανέλαβε την εξουσία.

Το Εργατικό κόμμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει επίσης τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης τσιγάρων για τη νεότερη γενιά, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της Νέας Ζηλανδίας. Ο σκιώδης υπουργός Υγείας Ουές Στρίτινγκ είπε τον περασμένο Ιανουάριο ότι θέλει να καταλάβει αν υπάρχει στη χώρα «όρεξη για αλλαγή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]