Οι “δυνατές τροφές” που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι “δυνατές τροφές” που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Οι ειδικοί συστήνουν πέντε «αντιφλεγμονώδεις» τροφές που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο μεταξύ, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτής της δυνητικά θανατηφόρας πάθησης.

Ο γιατρός εξήγησε στο express.co.uk ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. H κατανάλωση ωστόσο μιας ποικιλίας υγιεινών, αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προστασίας.

1. Όσπρια

Όσπρια: Ποια η διατροφική τους αξία;

Γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, τα όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, μπορούν να προσφέρουν έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο Dr. Sunni εξήγησε ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να προωθήσουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Ο γιατρός τονίζει: «Συμπεριλάβετε όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια στη διατροφή σας αρκετές φορές την εβδομάδα. Περίπου μία έως δύο μερίδες την ημέρα είναι ένας καλός στόχος».

2. Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης μιας «ισχυρής» που ονομάζεται EGCG, το πράσινο τσάι προσφέρει περισσότερα από ένα ζεστό ρόφημα και μια κλωτσιά καφεΐνης.

Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία ενώσεων που υπάρχουν στα φυτικά τρόφιμα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να πυροδοτήσουν φλεγμονή, δήλωσε ο γιατρός.

3. Κουρκουμάς 

Κουρκουμάς: Το νέο superfood | www.olivemagazine.gr

Είτε τον χρησιμοποιείτε ως κύριο συστατικό στο κάρυ σας είτε τον πίνετε σε έναν καφέ latte, ο κουρκουμάς έχει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Το γνωστό κίτρινο μπαχαρικό περιέχει μια δραστική ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο Dr. Sunni συστήνει να προσθέτετε κουρκουμά στα γεύματά σας όποτε είναι δυνατόν για να ενισχύσετε τη γεύση και να έχετε τα αποτελέσματα για την υγεία. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεστε μαύρο πιπέρι ή λίπος για να ενεργοποιήσετε τις δυνάμεις της κουρκουμίνης.

4. Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι γεμάτο με ακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκανθάλης, τα οποία παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μοιράστηκε ο γιατρός.

5. Μαύρη σοκολάτα

Φάρμακο η μαύρη σοκολάτα | Vita.gr

Ενώ η σοκολάτα γάλακτος είναι μια αγαπημένη γλυκιά απόλαυση, η επιλογή της μαύρης σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλαβονοειδών και επομένως να περιορίσει τις φλεγμονές.

Ο γιατρός εξήγησε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι διαμορφώνουν τις φλεγμονώδεις οδούς και μειώνουν τον ένοχο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]