Σοκαριστική δήλωση μικροβιολόγου – “Επικίνδυνο, να φας ακόμα και ένα αθώο μαρούλι”

9 Σεπτεμβρίου 2023

Σοκαριστική δήλωση μικροβιολόγου,”Επικίνδυνο, να φας ακόμα και ένα αθώο μαρούλι” από τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία

Σοβαρός κίνδυνος από τα λιμνάζοντα νερά στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει επισήμανε ο ο μικροβιολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος στο Action 24

Οι άνευ προηγούμενου πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι ικανές να προκαλέσουν κινδύνους στη δημόσια υγεία των πολιτών των πληγείσων περιοχών.

«Μαζί με τα νερά που κατεβαίνουν, κατεβαίνουν και μολυσμένα ύδατα από νεκρά ζώα, από χημικά που ενδεχομένως να ήταν αποθηκευμένα, και σε κάθε περίπτωση ακόμα και το νερό της ύδρευσης δεν θα είναι πόσιμο» 

Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονίζει κτηνοτρόφος που αντικρίζει τα πνιγμένα πρόβατά του - «Είναι το τέλος»

«Επίσης η έλλειψη αποχέτευσης θα διοχετεύσει το νερό των οικιακών βόθρων στο περιβάλλον με μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο επιδημιών», συνεχίζει.

«Το να φας ακόμα και ένα μαρούλι από αυτές τις περιοχές, δυνητικά είναι επικίνδυνο», καταλήγει

Μικροβιολόγος: «Επικίνδυνο το να φας ακόμα και ένα αθώο μαρούλι από τις  περιοχές αυτές» - Newsbomb - Ειδησεις - News

«Πιθανή η εμφάνιση ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας»

Παράλληλα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», ανέφερε αρχικά.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]