Νέα στοιχεία δίνει το “μαύρο κουτί” του Blue Horizon

8 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα στοιχεία δίνει το “μαύρο κουτί” του Blue Horizon, πρόκειται για ένα σύστημα καταγραφής ήχου και μηχανολογικών δεδομένων με αντίστοιχη λειτουργία αυτού που έχουν τα αεροπλάνα

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται από χθες το αποκαλούμενο «μαύρο κουτί» του Blue Horizon, το οποίο είναι εγκατεστημένο στη γέφυρα του πλοίου και σε αυτό εμπεριέχονται συνομιλίες, ενδοεπικοινωνίες μέσω VHF και άλλες κρίσιμες  πληροφορίες. Εκτιμάται ότι θα «φωτίσει» καίριες πτυχές αυτής της τρομερής υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Θέμα ωρών είναι, πλέον, οι νέες αποκαλύψεις για την κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το «μαύρο κουτί» που υπάρχει στο πλοίο Blue Horizon.

Blue Horizon-Στο επίκεντρο ο καπετάνιος: «Βλέπει τα πάντα από τις κάμερες  του πλοίου, αυτός έκλεισε την πόρτα» - City24.gr

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι ο Αντώνης στις 9 παρά 20 το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, μισή ώρα πριν χάσει τη ζωή του, καθόταν στο αεροπορικά καθίσματα του πλοίου.

Μάλιστα το Cretalive παρουσιάζει και το εισιτήριο-θανάτου. Είχε ήδη επιβιβαστεί δηλαδή, σύμφωνα με καταθέσεις επιβατών. Για κάποιο λόγο χρειάστηκε να εξέλθει για λίγο από το πλοίο και επέστρεφε τρέχοντας για να προλάβει. Για το λόγο αυτό τον βλέπουμε στο μοιραίο βίντεο να τρέχει χωρίς κάποιο σακίδιο στο χέρι.

Είναι αποκαλυπτική η κατάθεση αστυνομικού που μαζί με την σύζυγο του ταξίδευαν με το Blue Horizon για Ηράκλειο. Όπως περιγράφει

Στις 21:10 αντιλήφθηκαν τον διαπληκτισμό μελών του πληρώματος με τον Αντώνη. Στην τρίτη απώθηση και ενώ το πλοίο είχε ξεκινήσει, ο Αντώνης έπεσε στη θάλασσα. «Οι  ναυτικοί  που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι. Ο καταπέλτης έκλεισε και το πλοίο έφυγε. Ανακοίνωση από τα μεγάφωνα δεν έγινε. Υπήρξε αναταραχή από τους επιβάτες. Υπήρχαν φωνές αλλά δεν έγινε κάτι. Αφού έπεσε ο νεαρός στη θάλασσα, είδα το μισό σώμα του να βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του» φέρεται να έχει καταθέσει.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση λιμενικού που εκτελούσε χρέη επόπτη βάρδιας. Ο λιμενικός φέρεται να καταθέτει ότι:

  • στις  21.13 ο πλοίαρχος του Blue Horizon ανέφερε στην υπηρεσία τους μέσω VHF ότι εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου. Όμως, όπως διευκρινίζεται, σε καμία περίπτωση δεν δηλώθηκε ότι το πλοίο και μέλη του πληρώματος είχαν την παραμικρή εμπλοκή η υπαιτιότητα σε αυτό. Ως εκ τούτου το λιμενικό ενήργησε για τη διάσωση του ανθρώπου, κινητοποιώντας σκάφη και υπηρεσίες.
  • Με βάση το βιβλίο συμβάντων του Α’ Λιμενικού Τμήματος Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι:
  • -στις 21.13 ο πλοίαρχος του Blue Horizon ανέφερε στην υπηρεσία ότι κατά τον απόπλου του εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα, πλησίον του πλοίου. Το Blue Horizon δήλωσε ετοιμότητα αναχώρησης περί 21.09 και του δόθηκε άδεια απόπλου στις 21.12
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 21.15 είχαν ξεκινήσει οι κλήσεις επιβατών στο Λιμενικό και την Αστυνομία που ενημέρωναν για την πτώση του Αντώνη στη θάλασσα μετά από διαπληκτισμό με μέλη του πληρώματος. Η πρώτη κλήση έγινε από πολίτη που επέβαινε στο πλοίο «Έλυρος».
  • Στις 21.30 άλλος πολίτης είχε στείλει και το βίντεο-ντοκουμέντο στις Αρχές.
  • Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 
  • στις 21.42 δόθηκε τηλεφωνική εντολή από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά για διακοπή του πλου προς αναμονή περαιτέρω οδηγιών.
  • Στις 22.00 υπήρξε εντολή για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και στις 22.53 το Blue Horizon προσέδεσε.

Ο Αντώνης, περίπου από τις 9.10-9.11  οπότε και έπεσε στο νερό, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του γύρω στις 21.40. Τον ανέσυρε λέμβος καβοδετών με την συνδρομή στελέχους του Α’ Λ/Τ. Ένα λεπτό πριν τις 10 τη νύχτα παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Να σημειωθεί ότι η κάμερα του πλοίου που βρίσκεται στον καταπέλτη δεν καταγράφει, ωστόσο ο καπετάνιος από τη γέφυρα του πλοίου βλέπει μέσω της κάμερας αυτής σε πραγματικό χρόνο. Υποστηρίζεται ωστόσο από ναυτικούς ότι συνήθως ο πλοίαρχος κάνει χρήση αυτής της κάμερας κατά τον κατάπλου και όχι τόσο κατά τον απόπλου.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση του πλοίου Blue Horizon στις 22:13

ο καπετάνιος ενημερώνει ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, χωρίς να λέει όμως ότι έχει πέσει από το δικό του καταπέλτη, πλοίο ή οτιδήποτε σχετικό.

Το επιχειρησιακό κέντρο της θαλάσσιας εποπτείας δε ζήτησε στον καπετάνιο να γυρίσει πίσω και τον αφήνει να φύγει, ακριβώς με σκοπό να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ανθρώπου που ήταν μέσα στη θάλασσα από τα απόνερα.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι ο λιμενικός που είχε βάρδια είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός, όμως φαίνεται εκείνη την ώρα να έχει φύγει πρόωρα από τη θέση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπήρχε ένας διαπληκτισμός μεταξύ αλλοδαπών στα εκδοτήρια του λιμανιού στον Πειραιά, για αυτό και είχε κατευθυνθεί προς τα εκεί. Βεβαίως, αυτό συνδέεται και με τις ελλείψεις προσωπικού στο λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης, φέρεται να υπήρχε άλλος ένα λιμενικός, εκείνος προς την πλευρά του πλοίου Ελυρος που αναχωρούσε την ίδια ώρα, οπότε για αυτό δεν είχε ορατότητα στο σημείο που έλαβε χώρα το δραματικό γεγονός.

Τι δείχνουν οι κάμερες

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τις κάμερες, φαίνεται πως ο Αντώνης, ο οποίος κατείχε αεροπορική θέση στο πλοίο, έφυγε αρκετά λεπτά νωρίτερα και δεν είχε απομακρυνθεί από το λιμάνι του Πειραιά μονάχα για λίγα λεπτά. Έπειτα επέστρεψε και καθόταν δίπλα στους καβοδέτες, έξω όμως από το πλοίο.

Περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή όπου και μπαίνει στο πλοίο και τότε είναι που ξεκινάνε να τον σπρώχνουν, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Αυτό δείχνει πως οι κατηγορούμενοι είχαν δει τον 36χρονο να μπαινοβγαίνει και άρα πιθανότατα γνώριζαν πως είχε εισιτήριο, που βέβαια και να μην είχε θα μπορούσε να βγάλει από το πλοίο. Όπως και να έχει, με το που πάτησε τον καταπέλτη θα έπρεπε να τον δεχθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]