Φάρμακο κατά του κορωνοϊού άλλαξε το χρώμα ματιών ενός βρέφους

7 Σεπτεμβρίου 2023

Σοκ στην Ταϊλάνδη: Φάρμακο κατά του κορωνοϊού άλλαξε το χρώμα ματιών ενός βρέφους

Μετά τη χορήγηση αντιιικού φαρμάκου για την Covid-19, μέσα σε 18 ώρες, έξι μηνών μωρό στην Ταϊλάνδη άλλαξε χρώμα ματιών, από σκούρα καστανά σε έντονο μπλε.

Στο μωρό από την Ταϊλάνδη, που δεν κατονομάζεται, χορηγήθηκε το φάρμακο «favipiravir», το οποίο συστήνουν συνήθως οι γιατροί για την καταπολέμηση της γρίπης και του Έμπολα.

Οι γιατροί στην Μπανγκόκ που χορήγησαν το φάρμακο, υποστήριξαν ότι το «favipiravir» πιθανότατα απελευθέρωσε μια φθορίζουσα χημική ουσία, που συσσωρεύτηκε στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών του μικρού αγοριού.

Τα μάτια του αγοριού άλλαξαν απόχρωση 18 ώρες μετά τη θεραπεία, αλλά επέστρεψαν στο φυσικό τους χρώμα πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

ΠΡΙΝ

Άλλαξε το χρώμα ματιών ενός μωρού
Άλλαξε το χρώμα ματιών ενός μωρού

ΜΕΤΑ

Το δημοσίευμα της Daily Mail διευκρινίζει ότι το βρέφος έξι μηνών από την Ταϊλάνδη είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο που έλαβε το φάρμακο που εμπεριέχει την ουσία φαβιπιραβίρη.

Το γιαπωνέζικο φάρμακο «favipiravir» είναι το βασικό αντιιικό φάρμακο που χορηγείται σε παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό.

Οι πιο συχνές παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνουν αύξηση του ουρικού οξέος, διάρροια και χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για το 20% των παρενεργειών.

Το «favipiravir», όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, έχει λάβει το πράσινο φως από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία και το Καζακστάν κι έλαβε έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία το 2020. Σε πολλές χώρες είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία «Avigan».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FD A) δεν το έχει ακόμη εγκρίνει στις ΗΠΑ.

«Δεν παρατηρήθηκε γαλάζιος αποχρωματισμός σε άλλες περιοχές όπως το δέρμα, τα νύχια ή τον στοματικό και ρινικό βλεννογόνο.

Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν ύστερα από τρεις ημέρες θεραπείας με την φαβιπιραβίρη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Frontiers in Pediatrics». Στο μωρό έγινε οφθαλμολογική εξέταση μετά το πέρας της θεραπείας, με τους γιατρούς να μην εντοπίζουν κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στο φάρμακο, πιθανότατα σε πρόσθετα συστατικά του δισκίου, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το κίτρινο οξείδιο του σιδήρου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]