Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων στην Καρδίτσα

7 Σεπτεμβρίου 2023

Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων στην Καρδίτσα

Στον Παλαμά στην Καρδίτσα, 2 παιδιά εγκλωβίστηκαν και απεγκλωβίζονται με ένα φουσκωτό σωσίβιο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια.

Με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα από τα νερά που έχουν συσσωρευθεί στον κάμπο μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα απογειωθούν τρία ελικόπτερα – καθώς μέχρι και την ώρα που γράφεται το κείμενο (11:20) η νέφωση είναι χαμηλή και δεν δίνεται το «ΟΚ» από το ΕΚΣΕΔ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα Super Puma έρευνας και διάσωσης και πιθανότατα Sikorsky S-70B ενώ εξετάζεται αν στην επιχείρηση θα συνεισφέρουν και τα Σινούκ της αεροπορίας στρατού η βάση των οποίων βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Ασπρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Κακοκαιρία Daniel - Καρδίτσα: Στέλνουν ελικόπτερα και λέμβους για την απομάκρυνση  εγκλωβισμένων

Λίμνη ο κάμπος στον Παλαμά Καρδίτσας

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα.

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Κακοκαιρία Daniel - Καρδίτσα: Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση  εγκλωβισμένων - Υπεύθυνη ενημέρωση

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα. Παράλληλα λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή το ΕΚΣΕΔ δεν δίνει το «πράσινο φως» για πτήση ελικοπτέρων στην περιοχή.

Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ ενώ στην περιοχή μεταφέρονται και πέντε βάρκες του στρατού.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

Στις 10:21, δε, ήχησε εκ νέου το 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό στα Τρίκαλα προκειμένου να τους δοθεί οδηγία να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]