Γεννήθηκε αγόρι και της άλλαξαν φύλο χωρίς να το ξέρει

5 Σεπτεμβρίου 2023

Συγκλονιστική αποκάλυψη, γεννήθηκε αγόρι και της άλλαξαν φύλο χωρίς να το ξέρει

Η Σόφι Όταγουεϊ ήταν 22 χρονών όταν ανακάλυψε τυχαία την αλήθεια. Μια αλήθεια που άλλαξε τη ζωή της, αλλά εξηγούσε και πολλά για τα όσα βίωνε έως τότε. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι γεννήθηκε αγόρι και πως όταν ήταν μόλις λίγων ημερών υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. 

Ακολούθησαν χρόνια άρνησης και καταχρήσεων: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικά. Σήμερα, στα 37 της χρόνια, η Σόφι έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με τους γονείς της. Και διηγείται την ιστορία της στην Telegraph. 

Μεγαλώνοντας, η Σόφι, στα 22 της χρειάστηκε να πάει στον γιατρό επειδή είχε αμυγδαλίτιδα. Επειδή ο δικός της γιατρός έλειπε διακοπές, πήγε σε άλλον. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της

Καθισμένη μέσα στο ιατρείο, μπορούσε να δει την οθόνη του γιατρού και σε αυτή υπήρχαν στοιχεία του ιατρικού φακέλου της. «Ανάπλαση ουροδόχου κύστεως, αφαίρεση όρχεων και πέους, δημιουργία κόλπου…» ήταν οι λέξεις που είδε μπροστά της. 

Είχε γεννηθεί αγόρι. «Ήταν στην οθόνη, μπορούσα να το διαβάσω από εκεί που καθόμουν

Η πάθηση με την οποία γεννήθηκε η Σόφι είναι σπάνια, επηρεάζει περίπου μία στις 200.000-400.000 γεννήσεις και αναπτύσσεται όταν το βρέφος είναι στη μήτρα. «Η ουροδόχος κύστη ήταν χωρισμένη στα δύο και έξω από το σώμα της, μαζί με τμήμα των εντέρων της και υπήρχε ένα πολύ μικρό σχισμένο πέος»

Οι γιατροί είπαν«Θα υπήρχαν πολλά ψυχολογικά προβλήματα επίσης. Σκιαγραφούσαν μια πραγματικά μαύρη εικόνα. Δεν είχαμε ίντερνετ το 1986, δεν μπορούσες απλά να το γκουγκλάρεις, δεν μας έλεγαν καν πώς λεγόταν αυτό που είχε», είπε η μητέρα της.

«Δύο χειρουργοί μας είπαν ότι αν γινόταν επαναπροσδιορισμός φύλου, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Δεν είχαμε ξανακούσει κάτι τέτοιο, αλλά είπαν πως το είχαν ξανακάνει.

Τους είπαν να το σκεφτούν, αλλά γρήγορα. Αν εκδίδονταν το πιστοποιητικό γέννησης, δεν θα γινόταν ο επαναπροσδιορισμός φύλου. «Μας είπαν ότι αν δεν το λέγαμε σε κανέναν, κανείς δεν θα είχε ποτέ αφορμή να αμφισβητήσει το φύλο της. Ότι απλά θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι ήταν κορίτσι. Αφού μας έλεγαν ότι ήταν το καλύτερο για το παιδί, συμφωνήσαμε να γίνει η επέμβαση». 

Δύο ημέρες μετά τη γέννησή της, η Σόφι υποβλήθηκε σε επέμβαση που διήρκεσε 10,5 ώρες.

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της

Τους επόμενους 15 μήνες η Σόφι υποβλήθηκε σε άλλες πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη και σήμερα έχει το ένα πέμπτο του μεγάλου εντέρου και έχει ακράτεια, κάτι για το οποίο δεν προειδοποιήθηκαν οι γονείς της. 

«Μου είπαν ότι δεν θα έχω περίοδο γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες μου, επειδή καταστράφηκαν όταν γεννήθηκα. Και για αυτό τον λόγο έπρεπε να παίρνω χάπι για οιστρογόνα», λέει η Σόφι. 

«Έπρεπε να πηγαίνω σε γιατρό κάθε έξι μήνες. Το μισούσα και στην εφηβεία μου αρνιόμουν να πηγαίνω, επειδή πίστευα ότι ο γιατρός ήταν διεστραμμένος. Δεν ήταν προφανώς, αλλά ακουμπούσε το στήθος μου και έλεγχε για τις ορμόνες. Ουσιαστικά παρακολουθούσαν αν εξελισσόταν σωστά ο επαναπροσδιορισμός φύλου».

Γεννήθηκε αγόρι αλλά της άλλαξαν φύλο χωρίς να το γνωρίζει – Η απίστευτη  ιστορία της Σόφι Όταγουεϊ - Newsbeast

Θα της το έλεγε ποτέ η μητέρα της, αν δεν το είχε ανακαλύψει τυχαία η Σόφι; «Ως γονιός, αναζητούσα την κατάλληλη στιγμή. Ήλπιζα ότι κάποια στιγμή θα έκανε μια ερώτηση. Δεν θα της έλεγα ψέματα αν το ανέφερε. Αν ρωτούσε “Γιατί αυτό είναι έτσι; Γιατί με έλκουν οι γυναίκες;”. Αλλά ποτέ δεν προέκυψε», απαντά η μητέρα της.

«Ήταν το πιο χαρούμενο παιδί. Αλλά μεγαλώνοντας κάτι άρχισε να αλλάζει», θυμάται ο πατέρας της.

«Ποτέ δεν το καταλάβαινα όταν τα κορίτσια έλεγαν “σου αρέσει εκείνος; Ωραίος είναι, ε;”. Aναρωτιόμουν “είναι;”». Kαι στα 22 της, έμαθε την αλήθεια. 

Η πρώτη της αντίδραση ήταν η οργή. «Αλλά έλυσε και πολλές απορίες μου», λέει. «Γαμ@@@ αυτό εξηγεί τα πάντα. Τα χάπια, τις ορμόνες, τον διεστραμμένο γιατρό, γιατί μου άρεσαν τα κορίτσια στο σχολείο και όχι τα αγόρια. 

Αντίδραση της, να αρχίσει το αλκοολ και τα ναρκωτικά,για περίπου 4-5 χρόνια έκανα βαριά χρήση», δηλώνει. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της

«Βαθιά μέσα μου ήμουν ένας άνθρωπος που απλά ήθελε να γίνει αποδεκτός. Ένιωθα ανεπαρκής εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, αλλά ήμουν αρκετά καλή στο να βγάζω χρήματα. Σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να κάνω παιδί, αλλά μπορώ να αγοράσω μια Mercedes και ένα μεγάλο σπίτι». Αλλά, τονίζει, δεν ήταν ευτυχισμένη.

Στα τέλη του 2019 είχε πιάσει πάτο. Ήρθε το lockdown, ο πειρασμός ήταν μακριά, οι παμπ είχαν κλείσει και δούλευε από το σπίτι. Τότε, ένας φίλος είχε μια πολύ άσχημη εμπειρία με την κοκαΐνη και η Σόφι τον πήγε στο νοσοκομείο. Αυτό την τρόμαξε. Η Σόφι καθάρισε.

Τα Χριστούγεννα του 2021 αρρώστησε. Πήγε στο νοσοκομείο με σηψαιμία και έπρεπε να πει στον γιατρό την ιστορία της. Αρχικά, δεν την πίστεψε και νόμιζε ότι ήταν «τρελή». Αλλά αφού είδε τις εξετάσεις της και τον ιατρικό φάκελό της, συνειδητοποίησε ότι έλεγε αλήθεια. 

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν έναν όγκο 25 χιλιοστών. 

«Δεν ήξεραν τι ήταν. Αλλά δεν πίστευαν ότι ήταν κακοήθεια, επειδή δεν έδειχναν κάτι τέτοιο οι αιματολογικές εξετάσεις μου

 11 γιατροί ήταν γύρω από το κρεβάτι μου. “Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό. Θα μπορούσε να είναι ψευδοκόλπος ή όρχις. Πρέπει να κάνουμε κι άλλες εξετάσεις”, μου είπαν.

«Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας εφιάλτης και τόσο ντροπιαστικό, που αποφάσισα ότι ήθελα να φύγω από το νοσοκομείο», συμπληρώνει. Οπότε, της χορήγησαν αντιβιοτικά, ξεπέρασε τη σηψαιμία και έφυγε. 

Ένα βράδυ αφού είχε πιει πολύ, ξέσπασε κατά του χειρουργού στο Facebook. «Ήταν μια φριχτή ανάρτηση, αλλά είχα όλο αυτό τον πόνο και έπρεπε να τον βγάλω κάπου. Ήταν σαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον χειρουργό. Πώς μπορούσε να μου το κάνει αυτό;», λέει τώρα. «Έχω τους ιατρικούς φακέλους μου και τους έχω διαβάσει.

Είπες ότι δεν θα μπορούσα να κάνω παιδιά και μου είπες να το πάρω απόφαση… αυτό έγινε επειδή μου αφαίρεσες τους απόλυτα υγιείς όρχεις μου όταν ήμουν μόλις τριών ημερών;», έγραφε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση. 

«Θα δώσω μάχη για μένα και τους άλλους που σιωπηλά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πειραμάτων που κάνατε το ‘80. Τους τελευταίους μήνες ζω μια κόλαση. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν σκέφτομαι την αυτοκτονία κάθε ημέρα», ανέφερε ακόμη. 

Τώρα λέει ότι καταλαβαίνει απόλυτα τη θέση στην οποία έβαλαν οι γιατροί τους γονείς της. Το ταξίδι, σημειώνει, ήταν εξίσου δύσκολο για εκείνους, από μια διαφορετική πλευρά

Η Σόφι απευθύνθηκε στην παραγωγό, την Μπέκι Ριντ, πιστεύοντας ότι μπορεί να ήθελε να ακούσει την ιστορία της. Είχε δίκιο, η Ριντ ετοιμάζει τώρα ένα ντοκιμαντέρ, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024. Αυτό αφορά ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, λόγω ιατρικών επιπλοκών. 

Η συγκλονιστική ιστορία της Σόφι που γεννήθηκε αγόρι, αλλά μεγάλωσε ως  κορίτσι

Πριν από λίγα χρόνια η Ριντ ήθελε να κάνει ντοκιμαντέρ για τον Ντέιβιντ Ρέιμερ, ένα από δύο δίδυμα αγόρια που γεννήθηκαν το 1965. Ο συγκεκριμένος υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου έπειτα από αποτυχημένη περιτομή και μεγάλωσε ως Μπρέντα. Η αμφιλεγόμενη επέμβαση έγινε με απόφαση του Τζον Μάνεϊ, Αμερικανού ψυχολόγου και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο συγκεκριμένος συμπεριέλαβε τον Ρέιμερ στο πείραμά του για να αποδείξει τη θεωρία του πως το φύλο δεν είναι έμφυτο αλλά επίκτητο. Ένα πείραμα στο οποίο συμπεριλήφθηκε και ο δίδυμος αδελφός του Ρέιμερ. Και παρότι ο Μάνεϊ το παρουσίαζε ως επιτυχία, αυτό απέτυχε. 

Ο Ρέιμερ έμαθε στις αρχές της εφηβείας πως γεννήθηκε αγόρι και στα 15 του υποβλήθηκε σε θεραπεία για να ανατρέψει τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για αυτό, προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή τέτοιων λανθασμένων ιατρικών πρακτικών. Στα 38 του, πάσχοντας από βαριά κατάθλιψη, έβαλε τέλος στη ζωή του. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο αδελφός του είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

Η Ριντ μίλησε με έναν νευρολόγο που εργαζόταν στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Εκείνος εκτίμησε ότι μέσα σε 25-30 χρόνια περίπου 15.000 άνθρωποι παγκοσμίως υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου λόγω εκστροφής ουροδόχου κύστεως ή άλλων παθήσεων. 

Σκέφτηκε ποτέ η Σόφι να κάνει ξανά επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου; «Δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια στιγμή στη ζωή μου που να μου πέρασε αυτή η ιδέα», απαντά. Και οι λόγοι, εξηγεί, είναι δύο.

  • «Πρώτον υπήρξα ήδη “πελάτης” των υπηρεσιών επαναπροσδιορισμού φύλου του NHS. Γιατί να το ξανακάνω; Όχι γαμ@@@.
  • Ο άλλος λόγος είναι ότι έκανα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταλάβω ποια είμαι και πώς ταιριάζω στα κουτάκια της κοινωνίας. Συνειδητοποίησα ότι το αν είμαι χαρούμενη ή λυπημένη εξαρτάται από το πώς νιώθω για τον εαυτό μου. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μου δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το σώμα στο οποίο βρίσκομαι τώρα», αναφέρει. 

«Οπότε, αν νιώθω πόνο, δεν έχει καμία διαφορά αν μου δώσουν όρχεις και πέος. Αν βάλω ένα άλλο κοστούμι θα λύσει τον πόνο μου; Όχι, γιατί εξακολουθώ να μην είμαι εντελώς αγόρι ή κορίτσι. Οπότε, μετά πρέπει να πεις: “Τι είμαι;”. Είμαι μια ψυχή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι και το έμαθε στα 22 της- Αυτή είναι η ιστορία της

«Μπορεί να μην μάθω ποτέ το γιατί και αν ήταν κάτι που βασίστηκε στη δήθεν επιτυχία του πειράματος Ρέιμερ ή ήταν απλά απόλυτη ανικανότητα και άγνοια ή κάτι ευρύτερο. Δεν έχω τις απαντήσεις και μπορεί να μην τις πάρω ποτέ. Αλλά ίσως μέσω της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Και μόνο η διαδικασία είναι μια εμπειρία απίστευτης κάθαρσης. Πιστεύω ακλόνητα πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον», 

καταλήγει η Σόφι..

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]