Συνεχίζει για 13η ημέρα να καίγεται ο Έβρος

31 Αυγούστου 2023

Έβρος: Συνεχίζει για 13η ημέρα να καίγεται το δάσος στη Δαδιά του Έβρου, έναν από τους σπανιότερους δρυμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ηφωτιά κατευθύνεται προς τους οικισμούς Σιδηρώ και Γιαννούλη, ενώ μήνυμα εκκένωσης των οικισμών στάλθηκε από το 112. Στους κατοίκους του Σουφλίου χθες τη νύχτα εστάλη μήνυμα να είναι σε ετοιμότητα. Μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τις κατοικημένες περιοχές. Στο  δυσκολότερο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ στον Εβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στα Φάρσαλα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στις περιοχές Σκοπιά και Ανάβρα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν προσπάθεια για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν χθες 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το περασμένο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 47 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες που επιχειρούν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.


[There are no radio stations in the database]