Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές φωτιές

29 Αυγούστου 2023

Κυβέρνηση: Την επόμενη ημέρα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας  μετά τη μάχη στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, με την πρώτη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Ειδικότερα, σήμερα στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους υπουργούς των αρμόδιων υπουργείων, αναμένεται να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών και να δώσουν το στίγμα για την ανάπλαση των καμένων εκτάσεων, κυρίως σε Έβρο και Πάρνηθα, περιοχές που υπέστησαν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, αφού στάχτη έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Σπίτι που καίγεται από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε και σε κατοικημένη περιοχή, στην Κινέτα Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Στην φωτιά επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με 25 οχήματα και 60 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μάκη Βορίδη βρέθηκε στον Έβρο, όπου η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται για πάνω από 10 ημέρες, και διαμόρφωσε μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (25/8) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στην Πάρνηθα.

Ο διπλός στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι τόσο η άμεση ανάπλαση των καμένων εκτάσεων, όσο και η ενίσχυση της πυροπροστασίας. Όσον αφορά την ανάπλαση των περιοχών που καταστράφηκαν περιβαλλοντικά από τη φωτιά, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, ορίστηκε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του συντονιστή για την ανάπλαση Πάρνηθας-Έβρου.

Την ίδια ώρα, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται και η αναβάθμιση στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Εκτός αυτού, στο πακέτο παρεμβάσεων που υπάρχει στο τραπέζι περιλαμβάνεται και η απόκτηση drones τα οποία θα ενταχθούν στις τάξεις της Πολιτικής Προστασίας για περισσότερες εναέριες περιπολίες, επενδύοντας ουσιαστικά στην πρόληψη, αφού από αέρος τα drones θα εντοπίζουν τα μέτωπα άμεσα προτού αυτά αρχίζουν να επεκτείνονται. Στο ζήτημα αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα  ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Αυστηρότερες κυρώσεις σε δήμους και ιδιώτες»
Την ίδια ώρα, στα των δήμων ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος». Πλέον, ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή, και στον ιδιώτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον», προειδοποίησε.

Πολύ πιο εντατικά, στο εξής, η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και «το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς επανεξέτασης της εποπτείας που ασκεί το ίδιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα φέρει ένα νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες. Μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος, για τις επιδόσεις των δήμων», προανήγγειλε ο υπ. Επικρατείας προσθέτοντας:

«Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις […] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».

Την Πέμπτη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές στη Βουλή


[There are no radio stations in the database]