Γκέι φοιτητής αποβλήθηκε από τη σχολή του επειδή έδινε συμβουλές για μακιγιάζ

29 Αυγούστου 2023

Ο Μαξ, ένας 21χρονος γκέι φοιτητής σπούδαζε αρχιτεκτονική σε ένα ρωσικό πανεπιστήμιο. Έχει το μακιγιάζ ως χόμπι. Αποβλήθηκε από τη σχολή του, επειδή έδινε συμβουλές για μακιγιάζ

Ποιο ήταν το έγκλημά του; Μοιράστηκε την αγάπη του για το μακιγιάζ στο διαδίκτυοκαθώς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προώθηση της λεγόμενης «προπαγάνδας LGBTQ+».

Ο Μαξ αποτελεί μέρος μιας σταθερής ροής ανθρώπων που δραπετεύουν από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την καταστολή των δικαιωμάτων LGBTQ+ από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γκέι φοιτητής αποβλήθηκε από τη σχολή του επειδή ανέβασε βίντεο με συμβουλές για μακιγιάζ – «Μου είπαν ότι προωθούσα την αλλαγή φύλου στους ανήλικους»

Μάλιστα, ο 21χρονος, μιλώντας στο PinkNews, δήλωσε «τρομοκρατημένος» γιατί είναι «επικίνδυνα» για εκείνον στη Ρωσία, μία χώρα που είναι ανοιχτά εχθρική προς τους queer ανθρώπους, και ότι οι αρχές τον αναζητούν.

Η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», περιορίζοντας τη διανομή πληροφοριών για τα queer άτομα μεταξύ ανηλίκων. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας συνολικά οποιαδήποτε αναφορά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα ενημέρωσης.

Τον περασμένο Ιούλιο, ψηφίστηκε ένας ακόμη ομοφοβικός νόμος, ο οποίος εμποδίζει στα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που θα επιβεβαιώνει το φύλο που έχουν επιλέξει, να αλλάζουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα και να λαμβάνονται διαζύγια επειδή ένας από τους συντρόφους άλλαξε φύλο.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 2022. Πολλοί ήταν νέοι όπως ο Μαξ.

Ο Μαξ σπούδαζε αρχιτεκτονική και πολεοδομία για τρία χρόνια σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο Κράσνονταρ, μια πόλη στη νότια Ρωσία. Στον ελεύθερο χρόνο του, μοιραζόταν το πάθος του για την τέχνη του μακιγιάζ στο Instagram και στο YouTube.

Ο Μαξ βρήκε αστυνομικούς έξω από το σπίτι του ενώ γυρνούσε από τις εξετάσεις, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε για το περιεχόμενο που ανέβαζε στο διαδίκτυο.

«Δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο στα βίντεο», λέει ο νεαρός στο PinkNews. «Απλώς πώς μπαίνει το concealer, λίγη ενυδατική κρέμα, πώς φτιάχνονται τα φρύδια, τίποτα το ασυνήθιστο. Απλά έδειχνα το συνηθισμένο καθημερινό μακιγιάζ» ανέφερε ο Μαξ.

«Μου είπαν ότι προωθούσα την αλλαγή φύλου στους ανηλίκους επειδή μερικά από τα μακιγιάζ που παρουσίαζα στα εκπαιδευτικά μου βίντεο ήταν κάπως πιο καλλιτεχνικά. Σε μερικά από αυτά τα βίντεο εμφανιζόμουν περίπου σαν drag γιατί φορούσα περούκες και αξεσουάρ».

«Βασικά, όπως μου είπαν οι αστυνομικοί προωθούσα την αλλαγή φύλου επειδή είμαι άνδρας και ντυνόμουν σαν γυναίκα και αυτό απαγορεύεται στη Ρωσία και το να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο σημαίνει ότι το προωθείς σε ανηλίκους».

«Σε ένα βίντεο είχα ένα Q&A με τους συνδρομητές μου και απάντησα στις ερωτήσεις τους. Εκεί υπήρχαν κάποιες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά κάποιες ήταν λίγο πιο προκλητικές σχετικά με το σεξ ή το φιλί μεταξύ ανδρών. Δεν απάντησα ευθέως όπως: “Ναι, έχω κάνει σεξ ή έχω φιλήσει άνδρα”, αλλά απλώς αστειεύτηκα, με ασαφείς ατάκες του στυλ “Αν ξέρεις, ξέρεις”, τέτοια πράγματα. Εξαιτίας αυτού του βίντεο, με κατηγόρησαν ότι κάνω προπαγάνδα για τους ΛΟΑΤΚΙ+».

Ρωσία: Γκέι φοιτητής ανάρτησε μαθήματα για μακιγιάζ και αποβλήθηκε από τη σχολή

Ενώ ήταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα, ο Μαξ δέχθηκε ομοφοβικές προσβολές και «συναισθηματικά βασανιστήρια», καθώς άνθρωποι από άλλα τμήματα έρχονταν και τον έβριζαν.

«Υπήρχε η πιθανότητα κάποιος να με καταγγείλει ξανά στην αστυνομία και αν συνέβαινε ξανά, τότε θα ήμουν εγκληματίας. Στη Ρωσία, στην αρχή είναι σαν μια προειδοποίηση, λέγεται διοικητική ποινή, κάτι που δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα. Αλλά αν συμβεί το ίδιο πράγμα μερικές φορές, μπορείς πραγματικά να καταλήξεις στη φυλακή. Ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για μένα αυτό. Έτσι το να βρίσκομαι στη χώρα μου και να με ψάχνουν οι αστυνομικοί, ήταν κάτι πολύ τρομακτικό» εξήγησε.

Με αφορμή όλα αυτά ο Μαξ αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία και ελπίζει ότι, μιας που είναι ακόμη νέος, θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι στο εξωτερικό. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά έπρεπε να γίνει», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]