Τράπεζα θεμάτων: Δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα σε μια ώρα

30 Μαΐου 2023

Μια από τις μεγαλύτερες και κοστοβόρες για τους δράστες κυβερνοεπιθέσεις είναι αυτή που δέχθηκε και σήμερα η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων του υπουργείου Παιδείας για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 140 χώρες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επίθεση είναι υποκινούμενη και το κόστος της σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, μόνο για σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου για το θέμα. Παράλληλα, οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σήμερα, και από την Πέμπτη θα ξεκινήσουν κανονικά οι Πανελλήνιες στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ. Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνουν ότι για τις Πανελλήνιες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα.


[There are no radio stations in the database]