Βασιλακόπουλος: «Η μετάλλαξη «Αρκτούρος» στο χειρότερο σενάριο θα είναι 20% πιο μεταδοτική»

14 Απριλίου 2023

Στην μετάλλαξη «Αρκτούρος» του κορωνοϊού αναφέρθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγώντας πόσο μεταδοτική είναι και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα.

Αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε για τον «Αρκτούρο» ότι «ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες» καθώς η χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα.

«Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος επαναλαμβάνοντας για την μετάλλαξη «Αρκτούρος» ότι «έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

Παράλληλα τόνισε ότι ο κορονοϊός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας: «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά».

Κατά την εκτίμησή του, δε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού: «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί».

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απάντησε ότι «όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε την πανδημία. Έχουμε λοιπόν βάλει και τα μέτρα και την επιτήρηση τελείως στην άκρη και εκεί ελλοχεύει ένας κίνδυνος να έρθει ξανά κάποιο στέλεχος το οποίο να είναι πραγματικά πιο δύσκολο και να μην το αντιληφθούμε έγκαιρα».

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι θα κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο για τον κορονοϊό: «Θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών».

Ειδικά, τέλος, για το Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια ο κ. Βασιλακόπουλος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.


[There are no radio stations in the database]