Αναβάλλεται η μεταφορά της εικόνας του «Άξιον Εστί» από το Άγιο Όρος στην Αθήνα λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη

10 Μαρτίου 2023

Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και του πένθους που έχει καλύψει τη χώρα, αποφασίστηκε να αναβληθεί για λίγο διάστημα η μεταφορά στη Μητρόπολη Αθηνών της εικόνας του Άξιον Εστί από το Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές Αγίου Όρους.

Η εικόνα επρόκειτο να φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου και θα γινόταν δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους. Η επίσημη υποδοχή της ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και με πομπή, παρουσία πλήθους ιεραρχών και κόσμου θα μεταφέρονταν στη Μητρόπολη, όπου και θα παρέμενε για λαϊκό προσκύνημα ως τις 27 Μαρτίου.

Πηγή: Internet

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, προκάλεσαν προβληματισμό στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για να γίνει μια τέτοια υποδοχή σε πανηγυρικό κλίμα.

Όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος, λόγω έντονου προβληματισμού μεταξύ των μελών της αρμόδιας Οργανωτικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητος και των εμπλεκομένων Φορέων της Ελληνικής Πολιτείας περί του χρόνου ελεύσεως της Ιεράς Εικόνας, αποφασίσθηκε η αναβολή της ελεύσεως αυτής κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, δι’ ευθετώτερον χρόνον, περί του οποίου θα υπάρξει στο μέλλον σχετική ανακοίνωση. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τα μέλη της Δ.Ι.Σ.

Την επόμενη μέρα, συνήλθε η Ιερά Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό. Οι μετέχοντες στη Σύναξη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί ενημερώθηκαν για την απόφαση της Δ.Ι.Σ. από τον τύπο και όχι απευθείας από την Εκκλησία της Ελλάδος, δέχτηκαν όμως την απόφαση και όπως έγινε γνωστό η μεταφορά του Άξιον Εστί θα γίνει μετά το Πάσχα.


[There are no radio stations in the database]