Δίκη Άλκη Καμπανού: «Δολοφόνοι, σκύψτε το κεφάλι», φώναζαν στους 12 κατηγορούμενους

23 Ιανουαρίου 2023

Η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ξεκινά σήμερα, μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι 12 κατηγορούμενοι έφτασαν στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί τους γιούχαρε έντονα. Φώναζαν «σκύψτε το κεφάλι, μην κοιτάς, δολοφόνοι» μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι σήμερα θα γίνει κατ’ ουσία η κλήρωση των ενόρκων, θα τοποθετηθούν οι κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου και θα γίνει ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

Οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα), που θα βρεθούν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό δύο φίλων του, εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους. Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

«Δύσκολη ημέρα, έχω αντοχές» δήλωσε ο πατέρας του Άλκη

«Δύσκολη μέρα, έχω αντοχές, θα το ξεπεράσουμε», ψέλλισε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ενώ η μητέρα του δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. Οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι λόγω του 18μηνου.

«Το αίτημά μας για αναπληρωτή εισαγγελέα δυστυχώς δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι η δική να ακυρωθεί. Στην πρώτη δικάσιμο έγινε η τυπική διαδικασία. Δυστυχώς προβλέπω πως οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι επειδή θα περάσει το 18μηνο. Η οικογένεια θέλει να μάθει με κάθε λεπτομέρεια πώς έγινε η δολοφονία του παιδιού τους», δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη Καμπανού.

Ο Αλέξης Κούγιας διαμαρτυρήθηκε για τα μέτρα ασφαλείας, λόγω την παρουσία των οπαδών που βρίσκονταν έξω από τα δικαστήρια. «Είναι αδιανόητο μετά τα όσα συνέβησαν την πρώτη φορά που μαζεύτηκαν οπαδοί ανεξέλεγκτοι, να ζούμε πάλι το ίδιο ενώ υποτίθεται ότι τα μέτρα θα ήταν αυστηρά.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν καμία προστασία. Ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενόρκους και τους μάρτυρες. Θα έπρεπε να γίνει η δίκη σε άλλη πόλη, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό».

Η μακέτα με το σημείο της επίθεσης – «Δεν είχε καμία συμμετοχή»

Ένας από τους δικηγόρους των 12 κατηγορουμένων αναμένεται να παρουσιάσει μια μακέτα του σημείου που σημειώθηκε η άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην περιοχή του Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ThessToday.gr, ο Βασίλης Ταουξής έκανε σύντομες δηλώσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ώστε να εξηγήσει με λίγα λόγια τις κινήσεις του εντολέα του, βάσει της μακέτας.

«Η οδός Πλαστήρα που μπήκαν τα αυτοκίνητα και που σταμάτησαν. Η πολυκατοικία με το μπλε χρώμα είναι ο χώρος που συνέβη η επίθεση και ο θανάσιμος τραυματισμός του Άλκη», δήλωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα τον κ. Ταουξή, «ο 12ος κατηγορούμενος είναι οδηγός αυτοκινήτου το οποίο μπαίνοντας στην οδό Πλαστήρα κάνει μια στάση και αποβιβάζει του τρεις συνεπιβάτες και έπειτα απομακρύνεται και πηγαίνει 100 μέτρα από την πολυκατοικία που έγινε αυτό που έγινε. Δεν κατέβηκε ποτέ, δεν είχε καμία συμμετοχή, δεν ήταν μέλος του συνδέσμου, δεν πήγαινε στο γήπεδο, δεν ήταν φίλαθλος. Τον είχε καλέσει ένας φίλος για να κάνει τον μεταφορέα – ταξιτζή χωρίς να γνωρίζει για ποιο πράγμα πηγαίνουν εκεί».

Πηγή: newsit.gr


[There are no radio stations in the database]