Στη Μεγάλη Βρετανία ο Νίκος Αναστασιάδης – Συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο τη Δευτέρα

13 Ιανουαρίου 2023

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποία θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο, την ερχόμενη Δευτέρα (16/01).

Ο κύριος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα ενημερώσει τον βασιλιά Κάρολο για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου.

Tι άλλο θα συζητήσουν βασιλιάς Κάρολος και Νίκος Αναστασιάδης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Α. Ιωσήφ, αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, στις 10:30, ώρα Βρετανίας. Είναι η πρώτη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, μετά την ανακήρυξη του σε βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο κύριος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την πριγκίπισσα Άννα, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο με σκοπό να επιθεωρήσει το απόσπασμα της Βρετανίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αύριο Σάββατο 14 Ιανουαρίου, το βράδυ, ο κύριος Αναστασιάδης θα παραστεί σε Gala Dinner με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου και τη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε δύο φορές στο παρελθόν, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά και του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης και μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου. Αναμένεται να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά των Κυπρίων ομογενών στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και στην προώθηση του εθνικού θέματος.


[There are no radio stations in the database]