Τι έτρωγαν οι αρχαίοι… φίλαθλοι στο Κολοσσαίο

2 Δεκεμβρίου 2022

Τσιπς, ποπ κορν, νάτσος και χοτ ντογκ είναι τα στάνταρ σνακ που «τσιμπάνε» στα γήπεδα του κόσμου οι φίλαθλοι στις κερκίδες – σνακ λαχταριστά μεν, πλούσια σε θερμίδες δε – που δεν συνάδουν τόσο με το αθλητικό πνεύμα εντός του γηπέδου. Τι έτρωγαν όμως στις κερκίδες οι θεατές μονομαχιών στο ρωμαϊκό Κολοσσαίο;

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung πρόσφατες ανασκαφές στο Κολοσσαίο έφεραν στο φως σπουδαία ιστορικά ευρήματα που ουσιαστικά αποκαλύπτουν τα σνακ που τσιμπολογούσαν οι Ρωμαίοι οπαδοί των θεαμάτων στις εξέδρες του θρυλικού σταδίου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον ιστορικό χώρο έφεραν στο φως ίχνη από τσόφλια καρυδιών, κουκούτσια ελιάς και φρούτων ηλικίας περίπου 2000 ετών. Με λίγα λόγια εξόχως υγιεινά τρόφιμα που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας βάσει της θρεπτικής τους αξίας.

Μια πιθανή ερμηνεία αυτής της ρωμαϊκής συνήθειας είναι, σύμφωνα με αρχαιολόγους, ότι οι θεατές επέλεγαν συνειδητά ελαφρά τροφή για τις εξέδρες, έτσι ώστε να αντέξουν καλύτερα τα σκληρά θεάματα που έβλεπαν να εκτυλίσσονται στην αρένα – από άγριες μονομαχίες ανδρών και ζώων μέχρι θανάτους μονομάχων μπροστά στα μάτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολοσσαίο άρχισε να χτίζεται το 70 μΧ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φλάβιο Βεσπασιανό, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δέκα χρόνια από τον Τίτο και πήρε την τελική του μορφή επί Διοκλητιανού. Για την εποχή του ήταν τεραστίων διαστάσεων, με χωρητικότητα περίπου 65.000 θεατών.

Πηγή: DW


[There are no radio stations in the database]