Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ την Τετάρτη: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο

24 Νοεμβρίου 2022

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει απόψε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού ζήτησε ο ίδιος να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητηθούν τα νέα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι θα μιλήσει στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (23:00 ώρα Ελλάδας) στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλεία του ΟΗΕ, την ώρα που το Κίεβο παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τα ρωσικά πλήγματα ,ενώ τρεις πυρηνικοί σταθμοί έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο.

Νωρίτερα ό ίδιος ανέφερε μέσω του Twitter ότι «έδωσε οδηγίες» στον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σέρχι Κισλίτσια να ζητήσει την κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κισλίτσια γράφει ότι η Ρωσία «διέπραξε μια νέα τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του ουκρανικού λαού».

Λόγω των ρωσικών πληγμάτων διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες περιοχές, μέχρι και στη γειτονική Μολδαβία, ενώ παράλληλα τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 70 πυραύλους, οι 51 εκ των οποίων καταρρίφθηκαν, ενώ χρησιμοποίησε και πέντε δρόνους-καμικάζι.


[There are no radio stations in the database]