ΕΟΔΥ: Δύο κρούσματα αλλαντίασης στην Ελλάδα, μια γυναίκα διασωληνωμένη

17 Νοεμβρίου 2022

Δύο κρούσματα αλλαντίασης καταγράφηκαν στη χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου, μέσω του ΕΟΔΥ ενώ μια γυναίκα είναι διασωληνωμένη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αλλαντίασης αφορούσαν ένα ζευγάρι και δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός διάθεσης αντιτοξίνης της αλλαντίασης μέσω του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, για χορήγηση της αντιτοξίνης στους δύο ασθενείς.

Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου από τη δήλωση των 2 κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.

Διασωληνωμένη η μία ασθενής

Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση.

Η έρευνα έδειξε πως το αλλοδαπό ζευγάρι νόσησε με αλλαντίαση μετά από κατανάλωση σπαραγγίων παρασκευασμένων από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.

Óôéãìéüôõðá ìáðü ôçí ÌïíÜäá åíôáôéêÞò èåñáðåßáò óôï íïóïêïìåßï “ÓÙÔÇÑÉÁ”,Ýíá áðü ôá íïóïêïìåßá áíáöïñÜò ãéá ôïí COVID-19,ÐáñáóêåõÞ 24 Áðñéëßïõ 2020 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα 2004-2021 υπήρξαν μόλις 3 κρούσματα αλλαντίασης, 2 σε βρέφη και ένα σε ενήλικα.

Πως εμφανίζεται η αλλαντίαση

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.


[There are no radio stations in the database]