ΗΠΑ – Καταγγελία Μάικ Πενς: «Ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μου την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο»

15 Νοεμβρίου 2022

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μου, της οικογένειάς μου και όσων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο», με την ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα της εισβολής οπαδών του Τραμπ, δήλωσε ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σύμφωνα με απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Τα λόγια του προέδρου εκείνη την ημέρα στη διαδήλωση έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή μου, της οικογένειάς μου και όσων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο», είπε ο Πενς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στη συγκέντρωση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που προηγήθηκε της αιματηρής επίθεσης στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του μεγιστάνα.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Καπιτώλιο και επέβλεπε την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο για να προφυλαχθεί από τους ταραχοποιούς, όπως και πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων. Ορισμένοι από τους οπαδούς του Τραμπ φώναζαν «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, είχε παροτρύνει τους οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο.

Μετά την εισβολή των οπαδών του, αρνιόταν επί ώρες να τους καλέσει να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο και κατηγόρησε και τον αντιπρόεδρό του με ένα tweet ότι «δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει», εμποδίζοντας την επικύρωση του αποτελέσματος.

«Αυτό με εξόργισε», είπε ο Μάικ Πενς, όταν ρωτήθηκε για αυτό το tweet. «Τα λόγια του προέδρου ήταν ανεύθυνα και οι πράξεις του ήταν ανεύθυνες», συνέχισε.

Την Τρίτη θα κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματα του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τραμπ. Σε αυτά ο Πενς – πιθανός υποψηφίος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 – εξιστορεί τις πιέσεις που δέχθηκε πριν από την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σύμπτωση ή μη, αύριο ενδέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για το 2024.


[There are no radio stations in the database]