Καιρός: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία Eva – Ποιες περιοχές θα πλήξει και πότε

5 Νοεμβρίου 2022

Ο καιρός αλλάζει και η καλοκαίρια τέλος καθώς η «κακοκαιρία Eva» είναι προ των πυλών της χώρας μας. Από σήμερα αλλάζει ραγδαία τα σκηνικό του καιρού με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει από χθες Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης ενώ οι μετεωρολόγοι συνιστούν μεγάλη προσοχή στους πολίτες, καθώς θα πέσει αυξημένος όγκος νερού σε πολλές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία -Ποιες περιοχές θα πλήξει και πότε

Το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη βόρεια Ιταλία και κινείται νοτιοανατολικά θα «χτυπήσει» αρχικά το βράδυ της Παρασκευής τα βορειοδυτικά και από το Σάββατο τις υπόλοιπες περιοχές. Αναλυτικά, και σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα κινηθεί σε τρεις φάσεις:

Από το βράδυ της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου θα πλήξει τα Δυτικά και συγκεκριμένα τα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικότερα την Αττική, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. «Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής» ανέφερε ο μετεωρολόγος συνιστώντας προσοχή επειδή εκείνη την ώρα θα διεξάγεται το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, η κακοκαιρία θα κινηθεί προς ανατολικά και θα «χτυπήσει» τα Δωδεκάνησα, Σποράδες και την ανατολική και νότια Θεσσαλία. Ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει προς την περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια που έχει πληγεί και τα πρόσφατα χρόνια από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη ο καιρός θα βελτιωθεί από την Τρίτη.

Τι είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος στο ethnos για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Φαινόμενο με αρκετά έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ανέμους που θα φτάσουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ θα είναι η κακοκαιρία «Eva», η οποία θα αρχίσει να πλήττει την Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι και την Κυριακή.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος χαρακτήρισε την «Eva» ως αναμενόμενο φαινόμενο για την εποχή του φθινοπώρου, ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

«Πρόκειται για μία τυπική φθινοπωρινή κακοκαιρία. Για ένα φαινόμενο που δεν είναι πρωτόγνωρο για την εποχή και σίγουρα όχι αλλόκοτο. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι πάντοτε οι φθινοπωρινές κακοκαιρίες δίνουν κάποια έντονα καιρικά φαινόμενα. Επειδή το φαινόμενο φτάνει στη χώρα μας προς το τέλος του, το επόμενο 24ωρο θα μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς προβλέψεις και να δώσουμε την επικινδυνότητά του ανάλογα με την περιοχή», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Eva» αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή της Ιταλίας και κινείται ανατολικότερα. Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα αρχίσει να δίνει αρκετά έντονες βροχοπτώσεις στα νησιά του Ιονίου και στις ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Από το βράδυ του Σαββάτου μεγάλα ύψη βροχής θα έχουμε και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ το φαινόμενο θα επηρεάσει και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και τα Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο την Κυριακή θα επεκταθεί και στο Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ οι βροχές θα συνεχίζονται και σε πολλά άλλη σημεία της χώρας, όπως την Αττική.

«Θα έχουμε νοτιάδες, οι οποίοι θα φτάσουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ. Πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία και ιδίως την Κυριακή θα έχουμε ακόμα και 8 βαθμούς μείωση σε σχέση με σήμερα, που έχουμε πραγματικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αφού στην Αττική καταγράψαμε 28 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  

Μεγάλη προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία – Πώς να προφυλαχτείτε από τα ισχυρά φαινόμενα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας με την ονομασία «EVA» και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. 
 • Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 •  Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
 • Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
 • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Η κακοκαιρία Eva όπως ονομάστηκε θα χτυπήσει με την ίδια σφοδρότητα που έχει ήδη προαναγγελθεί σύμφωνα με το νέο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3-11-22 με α.α. 09/2022 και επικαιροποιήθηκε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “EVA” δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

ethnos.gr


[There are no radio stations in the database]