Ρεύμα: Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Νοεμβρίου – Σύσταση για περιορισμό κατανάλωσης από 18:00 ως 21:00

27 Οκτωβρίου 2022

Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh (238 ευρώ ανά MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών για τον μήνα Νοέμβριο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Insider.gr, για ενίσχυση στα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η κλίμακα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, καλύπτει το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τη 2η κλίμακα κατανάλωσης (501-1000 KWh) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 18,8 λεπτά ανά KWh.

Για την 3η κλίμακα, δηλαδή για καταναλώσεις πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, η ενίσχυση θα είναι 9,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, καταναλώσεις που φτάνουν στην 3η κλίμακα έχει μόλις το 2% των νοικοκυριών στη χώρα.

Για τις δύο ανώτερες κατηγορίες, θα ισχύσει και πάλι το bonus επιδότησης, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Τον Νοέμβριο το bonus θα είναι και πάλι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

430 εκατ. για τις επιδοτήσεις

Όσον αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει στα 28,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια να απορροφάται σχεδόν το 100% των αυξήσεων.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα παρασχεθούν για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2.000 KWh, η επιδότηση ορίζεται στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVA που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η ενίσχυση θα ανέλθει στα 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τις αγροτικές παροχές στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

«Για τον μήνα Νοέμβριο, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων θα ανέλθει στα 430 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τον καινοτονόμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός έχει αποφέρει έως τώρα έσοδα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανάκτηση υπερεσόδων και των προμηθευτών

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό, με σκοπό την ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων και από τον κλάδο της προμήθειας ρεύματος. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, οι οποίες στη χώρα μας θα καθορισθούν στο χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 21:00. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους οικιακούς καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας αυτές τις ώρες, με τη «μεταφορά» χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών στα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα της ημέρας.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα προχωρήσει σε οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Η επιδότηση θα καλύψει όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως προμηθευτή, και το σύνολό της κατανάλωσής τους.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα.

Όλη η ανακοίνωση

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
• Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
• Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Συγκεκριμένα:

• Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
• Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
• Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:
– Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και
– Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα.

πηγή:http://Insider.gr


[There are no radio stations in the database]