Βόρεια Κορέα: «Κλείστε το στόμα σας» λένε στις ΗΠΑ για τις αναφορές περί πώλησης όπλων στη Ρωσία

22 Σεπτεμβρίου 2022

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τονίσει ότι η Ρωσία βρισκόταν στη διαδικασία αγοράς όπλων από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών  – Αρνείται την πώληση όπλων στη Μόσχα η Πιονγκγιάνγκ

putin-kim

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι προμήθευσε όπλα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και δεν σκοπεύει να το πράξει, ενώ δήλωσε ότι οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για μεταφορές όπλων, ήταν μια προσπάθεια να «αμαυρωθεί» η εικόνα της Πιονγκγιάνγκ.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας είπε στις ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν «απερίσκεπτες παρατηρήσεις» και να «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό», σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν νωρίτερα αυτόν τον μήνα επιβεβαίωσαν μια αποχαρακτηρισμένη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία βρισκόταν στη διαδικασία αγοράς όπλων από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει τις σοβαρές ελλείψεις προμηθειών στην Ουκρανία που επιδεινώθηκαν από τους εξαγωγικούς ελέγχους και τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Η δήλωση της Βόρειας Κορέας ήρθε εβδομάδες αφότου η Μόσχα χαρακτήρισε το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως «ψεύτικο».

Οι βορειοκορεατικές εξαγωγές όπλων στη Ρωσία θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη χώρα να εισάγει ή να εξάγει όπλα.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν αναγνώρισε ποτέ τις «παράνομες» κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της χώρας του, οι οποίες «μαγειρεύτηκαν από τις ΗΠΑ και τις υποτελείς δυνάμεις τους».

Ο αξιωματούχος είπε ότι η εξαγωγή και η εισαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού είναι ένα «νόμιμο δικαίωμα που είναι ιδιότυπο για ένα κυρίαρχο κράτος».

«Αλλά εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε εξαγάγει όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία και δεν θα σχεδιάσουμε να τα εξάγουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος περιγράφεται ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γραφείου γενικού εξοπλισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Δεν είναι βέβαιο από πού προέρχεται η φήμη που διαδίδουν οι ΗΠΑ, αλλά έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίσημη ονομασία της χώρας ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.


[There are no radio stations in the database]