Η ακτινογραφία της ακρίβειας: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες σέρνουν το χορό – Πού συγκρατούνται οι τιμές

20 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να «τρέχει» ταχύτερα από ότι στην ΕΕ. Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία… πίσω από τον γνωστό δείκτη τιμών που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο αποκαλύπτουν την ακτινογραφία των προϊόντων και των υπηρεσιών που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις στην Ελλάδα αλλά και αυτών που τη συγκρατούν.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 11,4% τον Αύγουστο, έναντι 10,1% ανόδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη πιο μεγάλη ελληνική «βιομηχανία», στον τουρισμό, οι ανατιμήσεις στο κλάδο των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και γενικότερα των υπηρεσιών διαμονής στην Ελλάδα είναι υψηλές μεν λόγω της κρίσης τιμών, αλλά ελαφρά χαμηλότερες από ότι ο μέσος όρος της ΕΕ: καταγράφεται κατά 16,4% άνοδος τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 17,5% ανόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. αλλά και 24,8% ανόδου στην Ισπανία).

Ομοίως στην εστίαση (εστιατόρια, καφέ κλπ) η άνοδος τιμών είναι 5% στην Ελλάδα, έναντι 7,8% στην ΕΕ. Αλλά και τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αυξάνονται κατά 12,7%, έναντι 15,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεταφορές

Τα παραπάνω νέα θα ήταν καλά πολύ καλά για τον τουρισμό και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του αν δεν υπήρχε και ένα άλλο στοιχείο: η άνοδος τιμών στις μεταφορές. Οι ανατιμήσεις στις διεθνείς πτήσεις στην Ελλάδα φτάνουν στο 85,9%, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι 42,7%. Η άνοδος είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά (σ.σ. στην Ιταλία η ανατίμηση αγγίζει το 128%, αλλά στη Κύπρο μόνο το 29,5% και στην Ισπανία το 21,4%).

Γενικά, μετά τη τιμή του αερίου γενικά το κόστος μεταφορών κάθε είδους σχεδόν καταγράφει στην Ελλάδα μία από τις πιο υψηλές αυξήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις εγχώριες πτήσεις (39,3% άνοδος έναντι 9,9% στην ΕΕ), και για άλλες μεταφορικές υπηρεσίες. Στις θαλάσσιες μεταφορές το κόστος αυξήθηκε κατά 25,4%, έναντι 15,4% ανόδου στην ΕΕ πάντα με βάση τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών.

Στην ενέργεια χτυπάει κόκκινο η τιμή του φυσικού αερίου με άνοδο 221% στην Ελλάδα έναντι 62,5% μέσου όρου. Ο λόγος για μία τιμή που είναι μεν από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, αλλά αρμόδια στελέχη εξηγούν πως στη χώρα μας το καλοκαίρι ελλείψει θέρμανσης έχει μικρό «αντίκρισμα» ο εν λόγω δείκτης και πιο σημαντικός είναι ως «καμπανάκι» για τον Οκτώβριο.

Στα υγρά καύσιμα και σε συναφή είδη, η ανατίμηση είναι ελαφρά πιο υψηλή από τον μέσο όρο:33,4% από 27,4% στην ΕΕ. Ο συνολικός δείκτης ενέργειας καταγράφει επίσης πιο μεγάλη άνοδο (κατά 50,4% έναντι 37,5% στην ΕΕ), συγκρατούμενός από τις τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα (άνοδος κατά 38,5%, σχεδόν όσο και ο μέσος όρος της ΕΕ που είναι στο 35,7% λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος).

Η εικόνα στα τρόφιμα

Στα τρόφιμα έχει ενδιαφέρον πως ενώ η μέση ανατίμηση είναι μεν διψήφια αλλά χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ (σ.σ. η μέση τιμή στο ράφι έχει αυξηθεί κατά 13,2% στην Ελλάδα, έναντι 14,3% ανόδου τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) σε κάποια είδη χτυπά «κόκκινο».

Ανάμεσα στις υψηλότερες ανατιμήσεις είναι βασικά είδη διατροφής τα οποία προκαλούν ισχυρό πλήγμα στο καλάθι της νοικοκυράς, δεδομένου και του πιο μεγάλου ποσοστού του εισοδήματος του που δίνει ο Έλληνας για κατανάλωση.

πηγή:https://www.insider.gr/


[There are no radio stations in the database]